Verkkokaupan kasvu jatkui – mobiilisti tehdään jo lähes kolmannes verkko-ostoksista

Päivittäistavaroiden verkkokauppa kasvoi vauhdilla mutta on vielä melko pientä.

Verkkokaupan kasvu Suomessa jatkuu. Kaupan liiton selvityksen mukaan suomalaiset ostivat viime vuonna vähittäiskaupan tuotteita digitaalisesti kahdeksan prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Etenkin ulkomaiset verkkokaupat vahvistivat otettaan.

Kuluttajien koti- ja ulkomailta tekemien verkko-ostosten arvo oli jo 11 prosenttia verrattuna koko suomalaiseen vähittäiskauppaan ja 20 prosenttia verrattuna tavaratalo- ja erikoiskauppaan.

Eniten kasvoi päivittäistavaroiden verkkokauppa, peräti 88 prosenttia. Sen arvo on silti vielä alle puoli prosenttia koko päivittäistavarakaupasta.

Verkkokaupan kasvu ei tullut enää niinkään ostajien määrän kasvusta, vaan kuluttajat ostavat verkosta aiempaa useammin ja kerralla enemmän.

Myös mobiiliostaminen yleistyi. Jo viidesosa verkko-ostajista tekee ostoksensa älypuhelimella. Kun mukaan lasketaan tabletit, lähes kolmasosa verkko-ostoista tehdään mobiilisti.

Nopeasta kasvusta huolimatta Suomi on vielä jäljessä mobiiliostamisen kärkimaista. Japanissa ja Britanniassa jo yli puolet verkko-ostoista tehdään mobiilisti.

Kaupan liiton selvitys perustuu kahteen kuluttajatutkimukseen, jotka toteutti Kantar TNS.

Kaupan liitto ajaa veromuutosta pikkurihkamalle

Kaupan liitto haluaa, että EU:n ulkopuolelta tilattujen alle 22 euron arvoisten tuotteiden verovapaus poistetaan. Liitto perustelee vaatimustaan sillä, että arvonlisäverotuksen on kohdeltava kotimaisia ja ulkomaisia yrityksiä tasa-arvoisesti.

Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi kiinalaiset kännykänkuoret ja suuri osa kosmetiikasta ja elektroniikan lisälaitteista.

– On tarpeetonta antaa ulkomaisille verkkokaupoille kilpailuetua, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala.

Liiton mukaan lähetyksiä on myös pilkottu osiin, jotta niiden arvo alittaisi 22 euron rajan. Lisäksi on esiintynyt kierrätystä Ahvenanmaan kautta, sillä Ahvenanmaa ei kuulu EU:n arvonlisäveroalueeseen.

EU:n ulkopuolisia verkkokauppoja ovat muun muassa kiinalainen Alibaba sekä yhdysvaltalaiset Amazon ja Ebay. Ne kaikki kuuluvat suomalaisten eniten käyttämiin verkkokauppoihin.

Tästä on kyse

Mobiilin osuus verkkokaupoissa eräissä maissa

– Japani 56 %

– Britannia 53 %

– Australia 47 %

– Hollanti 47 %

– Saksa 45 %

(.....)

– Yhdysvallat 36 %

(.....)

– Suomi 31 %

Lähde: Kaupan liitto

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Talous

Haatainen siivousalan väärinkäytöksistä: Järkyttävää, että on syntynyt ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön kulttuuri

Keski-Suomen maaseutu saa rahoitusta poikkeusaikanakin – Epävarmuus näkyy erityisesti investoinneissa

Upeat kesäsäät toivat Jyväskylän terassiravintoloille "unelmastartin", mutta sisätiloissa on vaikeampaa – "Tänä vuonna ei missään nimessä päästä normaaliin tilanteeseen"

Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Suomen merkittävin laserleikkauksen keskittymä syntyi kaikessa hiljaisuudessa Keuruun Haapamäelle – Naapuriyritysten valtavat koneet taivuttavat kirkasmetallista mitä tahansa tarvitaan

Jyväskylä neuvottelee lentojen jatkumisesta valtion ja Finnairin kanssa: "Jos kaupallinen kannattavuus palautuu, myös lennot palautuvat"

Eckerö lopettaa Maarianhaminan ja Tukholman välillä liikennöivän Birka Cruisesin toiminnan

Norjalainen yritys ostaa Pilke päiväkodit -yrityksen – ei henkilöstövaikutuksia

Yhdysvalloissa työllisyys parani kesäkuussa ennakoitua nopeammin

Privanet Capital Marketsille seuraamusmaksu – syynä virheelliset tiedot Lapis-yhtiöistä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.