Kultaseppä Sanna Hytösen voimasormuksessa lukee, että älä koskaan luovuta

Sanna Hytösen Facebook-sivu on täynnä korukuvia. Äänekoskella sijaitsevan omakotitalon koruverstaasta näitä koruja ei kuitenkaan löydy, sillä ne on kaikki lähetetty asiakkaille.

Jokainen koru on ainutkertainen.

– Vaikka joku pyytäisi valmistamaan kuvan näköisen korun, en tee täysin samanlaista, koska silloin koru ei olisi enää uniikki, hän kertoo verstaassaan hiljaisella, rauhallisella äänellä.

Sanna Hytönen ja miehensä muuttivat Äänekoskelle kymmenen vuotta sitten, jotta molemmilla olisi töihin samanpituinen matka. Mies kävi silloin töissä Saarijärvellä, Sanna Hytönen työskenteli kultasepänliike Virpin Kullassa Jyväskylässä. Jo Äänekosken taloon muuttaessaan hän ajatteli, että autotallissa olisi sopiva tila koruverstaalle. Miehensä sellaisen sitten rakensi.

 

Esikoisen synnyttyä Hytönen päätti siirtyä yrittäjäksi.

– En olisi kestänyt sitä rumbaa, että lapseni olisi kymmenen tuntia päivässä hoitopaikassa.

Hytösellä on kultasepän ja gemmologin koulutus. Oppi-isäkseen hän nimeää Virpin Kullan kultaseppämestari Seppo Hanhikosken.

– Hän on äärimmäisen tarkka ja taitava. Vieläkin kun teen koruja, mietin mitä Seppo sanoisi tästä. Hän juurrutti ajattelutavan, että jokainen koru ja korjaustyö pitää tehdä niin hyvin kuin ikinä osaa, jotta sen voi ylpeänä luovuttaa asiakkaalle.

 

Hytösen tekemät korujen korjaukset ovat useimmiten sormusten koon muutoksia. Myös ketjun lenkkien hankautumiset, kivi-istutusten kulumiset ja lukkojen särkymiset työllistävät. Ja moni haluaa siirrättää perintösormuksen ison kiven kaulariipukseen.

Hytönen on uusinut paljon halpoja ja epäaitoja koruja.

– Nainen haluaa korjauttaa korun, vaikka tietää, että siinä on vain synteettinen lasikivi. Korun hän on saanut 40 vuotta sitten nyt jo edesmenneeltä mieheltään lahjaksi, Hytönen kertoo esimerkin.

Hytösen mukaan korut ovat paitsi lahjoja ja muistoja, myös voimantuojia – varsinkin, kun ne on saanut läheiseltä.

– Ne ovat kuin talismaaneja, joissa uskotaan olevan maagisia voimia. Äidiltäni saamaani timanttisormukseen olen kaiverruttanut sanat Never give up (suomeksi: Älä koskaan luovuta). Kun on vaikea tilanne, katson tekstiä.

 

 

Uudet korut päätyvät yleisimmin morsiamille sekä hää-, merkkipäivä- tai joululahjoiksi. Uusin villitys ovat äiti-lapsikorut. Äiti-lapsi-koru on äidille tehty kaulakoru, johon on istutettu jalokiviä lasten määrän ja sukupuolen mukaan tai kaiverrettu lasten nimet. Hytösellä itsellään on neljä vaaleansinistä kristallia upotettuna kaulakoruun neljän poikalapsen mukaan. Korua pidetään muun muassa ristiäisissä tai lasten syntymäpäivinä.

Nykymuotia ovat myös kierrätyskorut, kuten kahvilusikasta teetetyt sormukset, joihin Hytönen istuttaa kristalleja tai jalokiviä.

Kun koru tulee lahjaksi, Hytönen kyselee saajan persoonasta:

– Minkäväriset hiukset ja silmät hänellä on? Minkävärisiä vaatteita hän käyttää? Minkälaiset verhot teillä on kotona?

Facebook on osoittautunut hyväksi tietolähteeksi. Sieltä hän etsii kuvia lahjan saajasta hahmottaakseen lahjan saajan tyyliä.

 

Jalokivitutkimusta eli gemmologiaa Hytönen tekee korujen valmistuksen ohessa – mutta paljon myös omaksi iloksi.

– Ne rahat, jotka saan jalokivien tutkimisesta, menevät suoraan uusien jalokivien ostoon, hän myöntää.

Kokoelma kattaa noin 300 kiveä. Moni niistä on hänelle niin arvokas, ettei hän aio koskaan istuttaa niitä koruihin, ei edes omiin.

Tavallisimmin asiakas tuo analysoitavaksi ulkomailta ostamansa jalokivikorun, kun kotona tulee mieleen, että hetkinen, tulikohan tehtyä hutiostos...

Gemmologi kertoo kuitenkin olleensa monta kertaa iloisesti yllättynyt siitä, että vaikkapa Thaimaasta tai Intiasta ostettujen korujen jalokivet ovat olleet aitoja.

– Maaperä on siellä jalokivirikasta, joten aidot kivet eivät ole kalliita. Jalometallien kohdalla tilanne on toinen. Mutta aidon kiven voi istuttaa uudestaan kulta- tai hopeametalliin, Hytönen sanoo.

 

Kahdeksan vuotta yrittäjänä harvinaisella alalla toimiva Sanna Hytönen kertoo tienaavansa suomalaisten keskituloa vastaavasti. Hänen asiakkaistaan puolet on Äänekosken ympäristöstä, toinen puoli eri puolilta Suomea.

– Yrittämisen hankaluus on se, että kuukausitulot vaihtelevat. Periaatteenani on, etten ota yritystoimintaan yhtään lainaa. Mutta mukavaa tämä on. Olen teini-iästä asti tiennyt, että tätä haluan tehdä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .