Tässä ovat kesän hittijuomat: kombucha, uutettu jäätee, kylmä Cold brew -kahvi sekä kevyet drinkit

Amani Al-mehsen (vas.) ja Ida Salo nauttivat kävelylenkin jälkeen kylmäuutetusta jääteestä. Tiina Mutila

Anne Repo

Drinkeissä suuntaus on yksinkertaisuuteen ja alkuperäisiin raaka-aineisiin keinotekoisten siirappisekoitusten sijaan.

– Hedelmiä, tuorepuristettuja mehuja ja mietoja alkoholijuomia, kuten valko- ja kuohuviiniä tai vermuttia, listaa DeLoreanin ravintolapäällikkö Tomi Hiltunen kesän trendejä.

Hiltunen ennakoi, että juomasekoitusten suosikit tulevat olemaan klassikot gin tonic, mojito sekä hiljattain läpi lyönyt italialainen Aperol Spritz.

Ravintolapäällikkö Tomi Hiltusen mukaan alkoholidrinkkien pohjana käytetään nyt viinejä. Venla Tirkkonen

Erityisesti gin tonic on kokenut Hiltusen mukaan renessanssin.

– Gin toniceissa suosittelen kokeilemaan uusia tonic- ja gin-tuotteita, sillä valikoimat ovat kasvaneet valtavasti. Jo tonicin vaihtaminen voi tuoda drinkkiin aivan uuden maun.

 

Kesän uusiksi suosikkijuomiksi hän ennakoi Hugo-drinkin tapaisia luonnollisia sekoituksia. Hugossa käytetään seljankukkalikööriä (4 cl), kuohuviiniä (12 cl), soodaa, jäitä ja mintunlehtiä.

– Lisää lasiin ensin jäät. Sekoita jäitä lasissa, jotta lasi jäähtyy. Lisää kourallinen mintunlehtiä ja -oksia. Läppäise lehtiä kuitenkin ensin käsiäsi vasten, jotta mentoli irtoaa lehdistä. Kaada seljankukkalikööri, kuohuviini ja sooda ja sekoita juoma, neuvoo Hiltunen.

Alkoholittomassa mocktail-sekoituksessa likööri korvataan seljankukkamehulla ja kuohuviininä käytetään alkoholitonta versiota. Lisää mocktailiin tarvittaessa sokeria, sillä liköörissä sokeria on enemmän kuin mehussa.

 

Teen ystävät ovat intoutuneet erityisesti kombuchasta. Kombucha on fermentoitu juoma, joka valmistetaan sokeroidusta teestä käymisen avulla. Kombucha sisältää maitohappobakteereja ja vain vähän sokeria, ja sitä on suositeltu vatsavaivoihin. Sieniviljelmän voi ostaa ja valmistaa juomaa kotona. Maultaan tämä hiilihappoinen juoma muistuttaa simaa.

Teejuoma kombucha muistuttaa maultaan hieman simaa. Tiina Mutila

Teeleidin yrittäjän Anne Savelan mukaan kombucha on noussut asiakkaiden suosikkikesäjuomaksi yhdessä erilaisten jääteejuomien kanssa.

Myös viilentävän ja elimistöä nesteyttävän jääteen valmistaminen onnistuu kotona. Jäätee valmistetaan kylmässä uuttamalla, ei kuumassa hauduttamalla.

Kesäiseen Hugo-drinkkiin makua tuovat seljankukkajuoma ja minttu. Venla Tirkkonen

Savela sanoo, että teen kylmäuuttamiseen käyvät kaikki teelaadut, kuten roibos, mate, vihreä, valkoinen ja musta tee. Teelehtien (1–2 ruokalusikallista) päälle kaadetaan litra kylmää vettä. Astia peitetään kannella ja jätetään yön yli jääkaappiin. Aamulla lehdet siivilöidään ja tee maustetaan.

– Teen tanniisisuus vähenee uuttamisessa. Sen vuoksi maku on pehmeämpi ja makeampi kuin keitetyn teen, sanoo Savela. Hän suosittelee uutettua teetä myös esimerkiksi raikkaan kesäboolin pohjaksi: kolmasosa uutettua jääteetä, kolmasosa kuplavettä ja kolmasosa valkoviiniä.

 

Kahvijauheesta kylmässä uuttamalla valmistettu kahvi eli cold brew -kahvi valmistetaan samaan tapaan jääkaapissa. Litraan vettä lisätään 80 grammaa tummapaahtoista kahvia. Seoksen annetaan olla jääkaapissa yön yli.

Cold brew -kahvi maistuu tavallista kahvia pehmeämmältä. Tiina Mutila

Uuttunut kahvi suodatetaan kahvinkeittimen suodatinosan ja suodatinpaperin avulla. Kahvin voi maustaa esimerkiksi ruokosokerilla, jäätelöllä, siirapilla, tai vaniljalla.

Cold brew -menetelmällä voi valmistaa myös jäitä kahvin sekaan.

Juttu on julkaistu myös Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteentästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.