Tämä aarrekartta vie pohjoisen Keski-Suomen kesäkulkijan yhteisötaiteen luo

Tämä kartta vie yhteisöllisten taideaarteiden luo pohjoisen Keski-Suomen kunnissa. Witas Oy

Esa Kilponen

Pohjoisen Keski-Suomen neljässä kunnassa löytyy ainutlaatuisia yhteisöllisiä taideteoksia ja nyt ne on helppo löytää. Witas Oy on julkistanut kartan, joka opastaa kulkijat luovien yhteisöjen tekemien taideteosten äärelle.

Tuhansien Laulujen Joutsen tervehtii Nelostien varrella Viitasaarella, 100 Savilintua visertää Viitasaaren Torinrannassa, Elämänpuun oksilla Pihtiputaan Elämäjärvellä lehtii 300 kyläläisen tarinaa, Alvajärven Kyläpääskyt tuovat viestin keväästä, Kinnulan Silkkilinnan päiväkodissa Tarinapuussa istuu viulua soittava kettu kertomassa kylätarinoita ja Kivijärven Tainion koulun aulan seinällä kukkivat kivet ovat oppilaiden oodi 150-vuotiaalle kotikunnalle.

Nämä ja muut, yhteensä 12 yhteisöllistä taideteosta, ovat Taiteen Wirtapiiri -yhteisötaidehankkeen aikana syntyneitä teoksia. Niitä on ollut mukana luomassa jopa 1 500 kunnan eri-ikäistä asukasta.

– Teokset kertovat tarinoita yhteisön aidolla omalla äänellä ja ovat merkki luovuudesta ja vahvasta identiteetistä sekä kyvystä puhaltaa yhteen hiileen. Kartasta tuli aarrekartta, jonka kautta nämä yhteisöjen aarteet, luovuuden helmet, tulevat kaikille näkyviin ja saavutettavaksi, sanoo hankkeen vetäjä, viitasaarelainen kuvanveistäjä ja yhteisötaiteilija Jaana Bombin.

Paperisena ja digitaalisena kaksikielisenä julkaistavassa kartassa on teosten sijainti kyläkunnan ja rakennuksen tarkkuudella. Kartassa on kerrottu myös kunkin teoksen tarina.

Juttu on julkaistu myös Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteentästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.