Pihtiputaan Mummolassa asuu kiva fiilis – matkailukohteessa voi aistia sen entisen asukkaan Martta Saastamoisen kädenjäljen

Siinä niitä Pihtiputaan Mummoja on kuusin kappalein Mummolan portailla! Aune Turunen (oik.) luovutti viime kesänä Mummon tittelin ja kunnon kuparipannun nykyiselle Mummolle Helka Lohtanderille (kesk.). Muut entiset Mummo-tittelin haltijat ovat Virpi Paananen, Kaija Aikioniemi, Paula Kivinen ja Kirsti Pulkkinen. Markus Kauppinen

Esa Kilponen

Pihtiputaan Mummo on käsite. Mummo edustaa maalaisjärkisyyttä ja maanläheisyyttä: toimittajat opetettiin kirjoittamaan niin selkeää suomea, että Pihtiputaan mummokin ymmärtää. Se ei tarkoita, että mummo olisi tyhmä, vaan sitä, ettei kansalle kannata kirjoittaa hienoja sivistyssanoja, joita kirjoittaja ei itsekään aina ymmärrä, vaan kunnon arki-ilmaisuja.

Mummo ymmärtää, ymmärrätkö sinä? kysytään osuvasti Pihtiputaan kunnan mainostaulussa.

 

Pihtiputaalta löytyy nyt ihan oikea Pihtiputaan Mummola, jossa matkailijat voivat piipahtaa aistimassa entisajan mummonmökki-tunnelmaa. Etukäteen tilatusti sinne voi saada oikean Pihtiputaan Mummon kertomaan mummotarinoita ja tarjoilemaan piikoineen kahvia ja leipomisia.

Pieni punainen Mummola sijaitsee Niemenharjun matkailukeskuksen yhteydessä Nelostien varressa. Mummola on kaikessa pienuudessaan hieno paikka, jossa vanhan ajan tunnelmasta voi nauttia nykyaikaisilla mukavuuksilla. Vesivessa sieltä vielä puuttuu, mutta sekin on tulossa.

Matkailukeskuksen kautta Mummolaa saa varata vaikkapa sukujuhliin tai työpaikan kokouksiin. Tilaa on noin 16 hengelle ja Power pointit voi heijastaa valkoiseen uunimuuriin.

 

Mummon mökissä Lamminpäässä voi yhä tuntea sen entisen asukkaan Martta Saastamoisen kädenjäljen. Martta oli räätäli, vaatturi ja ompelija. Hän on hyvä Mummon esikuva: mukava ja reiluna ihminen, jonka kiva huumori kevensi tilanteita ja napakkuus sai asiat järjestymään.

Mökki meinattiin purkaa vuonna 2015, mutta se päätettiin kunnostaa ihmisten iloksi. Mökillä on vielä paljon annettavaa niin pihtiputaalaisille kuin kaikille Pihtiputaalla kävijöille.

Juttu on julkaistu myös Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteentästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.