Jämsän Lelumuseon upea pienoismalli kiehtoo kaiken kokoisia katsojia

Lelumuseon pienoisrautatie on täynnä värikkäitä yksityiskohtia, joita ihaillessa vierähtää helposti tovi jos toinenkin. Johanna Suominen

Johanna Suominen

1 131 ihmistä, viisi enkeliä, 100 eläintä, rakennuksia, autoja ja vaikka mitä. Ja tietenkin rautatie sekä junat, jotka kiertävät kaupunkia. Maisemoitu ja sähköistetty pienoisrautatie kuuluu jämsäläisen Lelumuseo Helminauhan esineistöön, ja on yksi paikan suosikeista.

– Saimme junaradan lahjoituksena vuosi sitten, sen tekijä Juuso Peltomäki otti yhteyttä. Hän halusi antaa rakentamansa luomuksen sellaiseen paikkaan, että mahdollisimman moni pääsisi sen näkemään, kertoo Taila Helin.

Viime kesän kävijöistä osa tuli varta vasten paikalle pienoismallin takia. Sen ääressä ovat viihtyneet niin lapset kuin aikuisetkin yksityiskohtia hämmästellen.

– Meneillään on kaikenlaista, esimerkiksi hääjuhla, rannalla otetaan aurinkoa ja leikkipuistossa leikitään, matkustajat odottavat junaa. Asema muuten on todellinen paikka, se sijaitsee Itävallan ja Saksan rajalla.

Helminauhassa on toki paljon muutakin ihasteltavaa. Se on Suomen suurin yksityinen lelumuseo yli 5 000 esineellään.

Museon tämän kesän uutuutena aukeaa näyttelytila, josta löytyy muun muassa lastenhuoneen tauluja aina 1950-luvulta lähtien.

Lisätietoa: http://lelu­museo­helmi­nauha.fi/

Juttu on julkaistu myös Keskisuomalaisen Lomalla-lehdessä. Pääset näköislehteentästä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.