Vanhoillislestadiolaisen Tuomaksen 11 sisaruksesta kolme on eronnut liikkeestä: "Ero on jokaisen oma valinta"

Vanhoillislestadiolaiset uskovat, että on vain yksi pelastava usko.

Tuomas Taipaleen asuntovaunussa oli Suviseuroilla vilinää. Perheeseen kuuluu 12 lasta. Suvi Elo

Suvi-Tuulia Nykänen

Vanhoillislestadiolaiset elävät tiiviissä yhteisöissä. Erityisesti perhe ja suku ovat heille tärkeitä.

Vanhoillislestadiolainen seurakuntakäsitys perustuu kristilliseen opetukseen, että on vain yksi pelastava usko. Siksi uskosta luopuneista läheisistä ollaan huolestuneita. Mitä heille käy, jos he eivät usko enää samalla tavalla? Pääsevätkö he taivaaseen?

Jämsäläisen Tuomas Taipaleen yhdestätoista sisaruksesta kolme on luopunut vanhoillislestadiolaisuudesta.

– Ero on jokaisen oma valinta, ja kunnioitan sitä. Tietysti toivomme, että sisarukset palaisivat ja pääsisivät taivaaseen. Niin pitkään kun on elämää, on toivoa, Tuomas Taipale sanoo.

Taipaleen perhe on eronneiden kanssa edelleen hyvissä väleissä ja he viettävät esimerkiksi yhteisiä mökkiviikonloppuja. Myös uskosta ja uskonnosta jutellaan normaalien arkiasioiden ohella, välillä kriittisesti, mutta rakentavasti. Toisia halutaan kunnioittaa.

Monet herätysliikkeestä lähteneet puhuvat toisin. Esimerkiksi Maija-Leena Rova kertoo kirjassaan Uskonsota, kuinka hän ei ole enää olemassa sisaruksilleen, koska ei ole vanhoillislestadiolainen. Verkon keskustelupalstoilla uskosta luopuneet kirjoittavat, että heitä on syrjitty ja heidät on jätetty koko suvun ja perheen ulkopuolelle. Luopuneita ei tervehditä ja heidän toivotaan vain palaavan takaisin.

Tuomas Taipaleen vaimo Pirjo Taipale pitää reagointia inhimillisenä. Usko on yhteisölle niin tärkeä asia, että uskosta luopuneen läheisen kohtalo huolestuttaa.

– Mielestäni siinä on kyse enemmänkin ihmisten inhimillisyydestä kuin uskosta. Että ei vain osata toimia siinä tilanteessa, hän lopulta sanoo.

Vanhoillislestadiolaisten vuoden pääjuhla Suviseurat päättyi viime maanantaina. Porissa järjestetyssä tapahtumassa tehtiin tänä vuonna yleisöennätys. Lauantaina Suviseuroissa kävi peräti 87 000 ihmistä.

Lue Sunnuntaisuomalaisen reportaasi Suviseuroista päivän lehdestä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.