Hilpeän Mini Moken perinteitä yritetään jatkaa – uusi Moke voi kuitenkin kaatua EU-säädöksiin

Uudessa Mokessa on viehkeää rantakirpun henkeä, mutta turvallisuuspuutteet estävät sen maantiekäytön EU-alueella. Pelkät turvavyöt eivät riitä. Moke International

Timo Nieminen

Kukaan ei voi väittää, ettei Mini Mokella ollut aikanaan yritys päällä.

Minin osista koottua kevyttä kulkuneuvoa tarjottiin ensimmäisen kerran vuonna 1959 Britannian armeijalle. Suunnittelijat uskoivat sen monikäyttöisyyteen sotilaallisissa operaatioissa. Mini Moken laskettiin olevan helposti siirrettävissä kuljetuslentokoneilla, pudotettavissa laskuvarjojoukkojen mukana, vaivattomasti naamioitavissa ja niin edelleen. Ei lähtenyt myynti vetämään sotilaskäyttöön, vaikka vuonna 1962 Mokea päivitettiin armeijan toiveiden mukaisesti.

Sen jälkeen Mini Moke yritti useita kertoja lyödä läpi esimerkiksi erilaisten lomakohteiden virkistysajoneuvona. Auton rengaskokoja, moottoreita ja sisätiloja versioitaan tämän tästä, mutta kaupallinen läpimurto jäi aina vajaaksi.

Kun Moken valmistus vuonna 1993 loppui Portugalissa, tarinan arveltiin olevan ohi. Mokea oli valmistettu 49 937 kappaletta.

Tältä näytti vuosimallin 1964 Austin Mini Moke. Moke International

Nyt näyttää siltä, että Moke yrittää vielä kerran.

Tuotemerkin omistava Moke International ltd. on esitellyt katottoman, ovettoman ja tuulilasia lukuun ottamatta ikkunattoman uuden Moken. Autoa vie 1,1-litrainen, 67 hevosvoiman tehon ja 93 newtonmetrin väännön tuottava bensiinimoottori. Kulutus on peräti 14,5 litraa satasella.

Uutta Mokea tehdään vain 56 kappaletta. Määrä on kunnianosoitus ensimmäiselle siviilikäyttöön valmistetulle Mini Mokelle, joka esiteltiin 56 vuotta sitten.

Autot kootaan Ranskassa. Autolehtien arvion mukaan Moke International yrittänee jatkaa valmistusta myöhemmin sähköversiona, jos markkinanäkymät ja lakipykälät sen sallivat. Uuden Moken ongelma on, että muun muassa EU:n säädökset estävät sen tieliikennekäytön.

Uudet Moket maksavat ilman veroja 21 880 euroa.

Moke on joka tapauksessa hauskan näköinen kuin mikä. Toivottavasti sen elämä jatkuu jotenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.