Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Näin hinnakas nykyauto häipyy – belgialaistutkija latasi YouTubeen videon Teslan "sivistyneestä" varastamisesta

Belgialainen tutkija Lennert Wouters näyttää YouTube-videolla, kuinka Tesla Model X anastetaan. Tässä vaiheessa ovet ovat jo auenneet ja auto on valmis ajoon. YouTube kuvakaappaus / KU Leuven

Timo Nieminen

Tesla on kertonut korjanneensa autoistaan "pienen softaongelman", josta belgialaisen Leuvenin yliopiston tietoturvallisuusyksikön tutkija Lennert Wouters oli kertonut yhtiölle elokuussa. Wouters on julkaissut YouTubessa videon, jossa esitetään yksityiskohtaisesti, kuinka Tesla Model X lähtee varkaan mukaan reilussa minuutissa.

Operaationsa aluksi Wouters käy kopioimassa pysäköidystä Tesla Model X:stä niin sanotun VIN-numeron, joka on jokaisessa ajoneuvossa oleva valmistenumero. Sen voi pitäytyä lähes kaikissa henkilöautoissa lukemassa tuulilasin läpi.

Sen jälkeen tutkija parittaa VIN-numeron ja BCM-ohjausyksikön, joita kuka tahansa voi ostaa halvimmillaan alle sadalla eurolla.

Seuraavaksi tutkija hakeutuu lähelle varastettavan Teslan avaimia, jotta niistä saa siepattua signaalin. Videolla Wouters istahtaa Teslan omistajan lähelle puistonpenkillä, ja käyttää sieppauksessa matkapuhelinta.

Teslan avaimeton järjestelmä on erityisen haavoittuvainen siksi, että se on ohjelmoitu ottamaan vastaan niin sanottuja OTA-päivityksiä (= Over The Air Updates). OTA-järjestelmällä valmistaja voi päivittää monia Teslan ominaisuuksia digitaalisesti milloin tahansa.

Käytännössä belgialaistutkija "valmisti" digitaalisen avaimen ja huijasi varastettavan Teslan uskomaan, että autoa lähestyy varsinaisten avainten haltija.

Signaalinvahvistimilla tehdyistä avaimettoman järjestelmän autojen varkauksista on puhuttu jo vuosikausia. Lukitus ja käynnistysjärjestelmä on saatu tottelemaan väärän ihmisen käskyjä melko helposti.

Tapauksen hyvä uutinen on se, että Teslan tietoturvapuutteet havaitsi yliopiston tutkija. Koko autoalan kannalta tapaus on kuitenkin ikävä, sillä Lennert Wouters näytti, että tietotekniikan osaaja pystyy ottamaan "sivistyneesti" haltuunsa jopa autojen turvallisina pidetyt järjestelmät.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut