Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sama valmistaja taas kärjessä – saksalaismerkki selvästi ahkerin autojen takaisinkutsuja vuonna 2020

Mercedes-Benz oli autonvalmistajista ahkerin takaisinkutsuja EU:ssa vuonna 2020. A-sarjan Mersulle kutsuja kertyi peräti kymmenen. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Autojen takaisinkutsut ovat keskustelua herättävä aihe. Valmistajat kertovat mielellään, ettei takaisinkutsumisessa ole mitään hävettävää tai pelättävää. On kuulemma vain laadunvalvontaa ja asiakaspalvelua, kun ongelmat tai edes pieni mahdollisuus ongelmatilanteeseen poistetaan.

Kuluttajat eivät ole takaisinkutsuista ihan yhtä varmoja. Monien mielestä ne kertovat ennen muuta huonosta laadusta.

Niin tai näin, takaisinkutsuja näyttää satavan vuosi vuodelta enemmän.

Vuonna 2020 Euroopan unionille ilmoitettiin 353 takaisinkutsua. Korjauskutsut koskivat 248 automallia ja 38 automerkin tuotteita.

EU:ssa takaisinkutsut on ilmoitettava Rapex-järjestelmään. Useimmiten Rapexiin jätetty ilmoitus koskee kaikkia tai ainakin lähes kaikkia Euroopan maita. Joskus valmistaja tosin esimerkiksi tietää, että korjattavaan erään kuuluvia autoja on ehditty viedä vain yhteen tai muutamaan maahan.

Vuoden 2020 ahkerin takaisinkutsuja EU:ssa oli jälleen Mercedes-Benz. Saksalaisvalmistaja esitti 57 takaisinkutsua, joista 41 henkilöautoille ja loput pakettiautoille. Vuotta aiemmin Mercedes-Benzin takaisinkutsujen määrä oli lähes sama eli 56. Mercedes-Benz tunnetaan herkkänä takaisinkutsujana. Lisäksi Mersulla on erittäin laaja mallisto, mikä kasvattaa lukumäärää.

Vuoden 2020 toiseksi ahkerin kutsuja oli Peugeot (28). Seuraavaksi ahkerimpia olivat Ford ja Volkswagen (24).

Toyota (22), Audi (19), Citroën (18), BMW (17), Renault (15) ja Opel (14) täydensivät kymmenen ahkerimman takaisinkutsujan listan.

Useimmin takaisinkutsutut mallit olivat Mercedes-Benzin A-sarja ja Peugeot 208.

Yleisin kutsun syy oli tulipalon vaara (114). Eniten lisääntyivät jarruihin liittyvät viat, joiden vuoksi kutsukertoja oli 83 (vuotta aiemmin vain 49).

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut