Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Honda veti markkinoilta vuosimallin 2021 tila-autonsa – syy on ehkä erikoisin koko autoteollisuuden pitkässä historiassa

Honda Odyssey on japanilaisvalmistajan jo lähes 20 vuotta myynnissä ollut tila-automalli.

Mallinimellä Odyssey se tosin on saatavilla vain Pohjois-Amerikassa, esimerkiksi Kiinassa sama tuote on markkinoilla nimellä Honda Elysion. Euroopassa Honda yritti Odysseyn kanssa mallinimellä Shuttle, mutta se jäi lyhyeksi kokeiluksi.

Lähes 5-metrinen ja 7-paikkainen tila-auto myy suhteellisen hyvin Pohjois-Amerikassa, jossa ajoneuvojen muhkea olemus viehättää kuluttujia.

Nyt Honda on kuitenkin vetänyt Pohjois-Amerikassa pois myynnistä vuosimallin 2021 Odysseyn, jota se syksyllä näyttävästi markkinoi. Tilalle tuodaan vuosimallin 2022 Odyssey.

Vuosimallit ovat autoteollisuudessakin melko venyvä käsite, mutta tulevalle vuodelle päivätyn malliversion markkinointi jo edellisen vuoden tammikuussa on hyvin erikoinen ratkaisu.

Amerikkalaiset autolehdet alkoivat tietenkin kysellä Hondan perusteita mallivuoden 2022 Odysseyn voimakkaaseen etunojaan. Lehtien saama vastaus oli jopa yllättävämpi kuin mallivuoden kiirehtiminen: Hondan mukaan vuoden 2022 Odyssey on jo myynnissä siksi, että Hondan alihankkijana toiminut pölynimurien valmistaja on tehnyt konkurssin.

Pölynimurien?

Honda Odyssey on saanut Pohjois-Amerikassa paljon julkisuutta siitä, että tila-auton varusteisiin on kuulunut integroitu pölynimuri. Vaikka autossa aina mukana kulkeva pölynimuri (HondaVac) saattaa kuulostaa vähäkäyttöiseltä varusteelta, se on saanut amerikkalaisissa lapsiperheissä hyvän vastaanoton. Tila-autoilla kuljetaan lapsia, mikä usein merkitsee sotkua, mikä puolestaan merkitsee tarvetta siivoamiselle.

Pölynimurien tulo alihankkijalta siis tyrehtyi. Siksi Honda päätti vetää viivan vuosimallin 2021 Odysseyn yli ja aloittaa suoraan vuodesta 2022. Ilman imureja.

– Kuulimme syyskuussa, että imurien toimittaja on ylitse pääsemättömissä vaikeuksissa. Silloin arvelimme kuitenkin löytävämme uuden alihankkijan, mutta niin ei käynyt, sanoi Hondan edustaja The Drive -lehdelle.

Uutinen on inhimillinen ja jopa hauska. Ulkopuoliselle jää Hondan rehelliseltä kuulostavasta selityksestä huolimatta pieni epäilys. Ehkä hyppäämiselle yhden mallivuoden yli paljastuu jossakin vaiheessa lisää syitä.