Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kotipeili: Enbergillä toinen yrittäjäpolvi

Enbergin perheellä on vahvaa yleisurheilutaustaa. Harjun radalla lähtökuopissa Jari, Hannele, Terhi ja Erika Enberg. Helena Hirvonen

Kari Ruuska

Jari ja Hannele Enbergin perhe on todellinen välittäjä- ja yrittäjäperhe.

Enbergit perustivat yrityksen Marjut Marjomaa-Nyyssösen kanssa vuonna 1993.

Hannele tuli yritykseen sihteeriksi, Jari oli jo vuodesta 1990 alkaen toiminut välittäjänä Huoneistokeskuksessa. Jari Enberg palkittiin vuonna 2008 SKVL:n Vuoden välittäjänä ensimmäisenä keskisuomalaisena.

Nykyisin myös tyttäret Erika ja Terhi toimivat perheyrityksessä vastuullisissa tehtävissä ja yrittäjinä.

Vanhemmat korostavat, että tyttäret ovat hakeutuneet alalle omasta, vapaasta tahdostaan. Tytöt ovat nähneet likimain koko ikänsä yrityksen työmäärän ja poikkeavat työajat sekä kokeneet perheen mukana yrityksen kasvun tähän päivään. Perheen kolmas tytär on hakeutunut muuhun ammattiin.

– Tyttöjen ollessa lapsia isä oli töissä arkisin noin klo 9–21 ja sunnuntaisin iltapäivät, Hannele muistaa. – Olen pyrkinyt antamaan tytöillemme kaiken sen tiedon, mitä minulla alasta on. Samalla tavalla olen opastanut muitakin toimistollemme uusina tulevia. Koulutukseen ja LKV:n hankkimiseen olen kannustanut ja kannustan, Hannele jatkaa.

– En ole houkutellut, enemmänkin olen kertonut työn vaativuudesta ja sitovuudesta, Jari Enberg sanoo.

– Aluksi tytöt kulkivat kanssani näyttämässä asuntoja, ja hakemassa niitä myyntiin. Olemme myös edellyttäneet alan koulutuksen hankkimisen, kun kävi ilmi, että he hakeutuvat välittäjiksi.

Jari uskoo, että tyttöjen pärjäämistä on auttanut yrityksen lähes 30 vuoden historia ja yrityksen nimi. Tytöt ovat itsekin olleet alalla jo melko pitkään ja nähneet niin ammatin hyvät kuin nurjatkin puolet.

– Ala on muuttunut vuosikymmenien aikana ja muuttuu jatkossakin. Silti uskon välittäjien tekevän kaupat valtaosin tulevaisuudessakin. Tällä hetkellä kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, se ei toki koske kaikenlaisia asuntoja, Jari kertoo.

Tyttäristä Erika Enberg kertoo tulleensa alkuvuodesta 2012 tavallaan harjoittelemaan toimistohommia. Tänä päivänä hän on yrityksen toimitusjohtaja.

– Muutaman viikon harjoittelin ilman palkkaa ja selvittelin oppisopimusmahdollisuutta. Suoritin KiATin ja pari vuotta myöhemmin LKV:n.

– Ei minua koskaan pyydetty tänne töihin, ennemminkin päinvastoin. Työ on niin sitovaa ja vanhemmat olisivat halunneet, että keksisin jonkin muun ammatin, Erika kertoo.

– Pitkät työpäivät eivät minua ole pelottaneet, mutta tietysti olen huomannut, että tämä työ on enemmän elämäntapa. En siltikään keksi, mitä muuta haluaisin tehdä, työ on myös monella tapaa hyvin palkitsevaa. On mukava tavata uusia ihmisiä melkeinpä päivittäin.

Erika kiittää, että paras oppi on tullut vanhemmilta.

– Meillä on välitettävänä niin monenlaisia kohteita, että on hyvä, kun aina voi kysyä apua, jos jokin tuntuu haastavalta. Vapaa-ajalla puhumme töistä hyvin vähän.

Terhi Enberg tuli yritykseen myöhemmin kuin sisarensa Erika.

– En ollut suunnitellut tulevani vanhemmilleni töihin. Halusin vaihtaa silloista työpaikkaa ja samaan aikaan täällä tarvittiin työntekijää. Olin ollut täällä monena kesänä tuuraamassa äitiäni, joten ei tarvinnut aloittaa ihan nollasta.

Terhi kertoo, että lapsuuden unelma-ammatti oli poliisi, joten jos nyt miettisi uudelleen, ehkä hakeutuisi siihen. – Mutta kuka tietää, mistä ammatista sitä vielä eläköityy.

– Äidiltä opin toimistohommat, esimerkiksi kauppakirjojen teon, isältä asuntomyynnin ja kaiken siihen liittyvän, Terhi kertoo.

– Henkilökohtaisesti yritän välttää vapaa-ajallani työasioista puhumista, mutta kyllä siihen pakostakin välillä ajautuu.

Terhi uskoo, että kiinteistönvälittäjiä käytetään jatkossakin, vaikka sähköiset palvelut lisääntyvät

– Kysynnän ja tarjonnan suhde vaihtelee. Juuri nyt kysyntää olisi enemmän kuin tarjontaa.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut