Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Vuokra-asuntojen kysyntä palautumassa ennalleen

Omakoti- ja rivitaloasunnot viedään jo käsistä.

Vuokra-asuntojen välitys on vakiintunut yhdeksi kiinteistönvälitystoimiston pysyväksi toimintasektoriksi. Erilliset vuokravälittäjät keventävät myyvien välittäjien työtaakkaa ja pystyvät itse perehtymään pelkästään asuntojen vuokraukseen.

– Pyrimme palvelemaan asiakkaita täysivaltaiseksi. Vuokraamme sijoitusasunnoksi myydyt asunnot tai päin vastoin etsimme myymättä jääneisiin vuokralaiset. Löydämme vuokralaisen, huolehdimme vuokraukseen liittyvistä rutiineista ja vuokralaisen lähtiessä etsimme uuden, jos asunnon omistaja niin haluaa, kertovat OP Kodin jyväskyläläiset vuokravälittäjät Heli Kotro ja Piia Nurmiranta.

Helin ja Piian lisäksi kahden kesän ajan toimistossa on palvellut myös Vili Vesalainen, joka on paitsi lomittanut välittäjiä tehnyt myös tradenomintutkinnon opinnäytteensä vuokravälittäjän työstä. Vilin kyselytutkimuksen tulosten perusteella välittäjän arkeen on tehty parannuksia, pyrkimyksenä on tiivis yhteydenpito muiden toimistojen kanssa sekä arjen käytäntöjen sujuvoittaminen.

Koko maassa OP Kodilla on parisenkymmentä vuokravälittäjää, mutta monissa toimistoissa myyvät välittäjät tekevät vuokrausta oman työn ohessa.

Piia Nurmiranta (LKV, KiAT) oli Jyväskylässä OP Kodin ensimmäinen pelkästään vuokraukseen erikoistunut välittäjä aloittaessaan syksyllä 2019. Jo keväällä 2020 toiseksi vuokravälittäjäksi tuli Heli Kotro (LVV), Piian työkaveri entisestä työpaikasta Colliers Finlandilta ja työtä molemmille on riittänyt.

– Alusta alkaen on saanut tehdä hartiavoimin töitä ja corona on lisännyt työtaakkaa, kun julkisia yhteisesittelyjä ei voi pitää. Tänään esittely voi kestää parikin tuntia, kun kiinnostuneet vuokralaisehdokkaat tulevat peräjälkeen, Piia selvittää.

Perheasunnot vuokrataan saman tien, erityisesti rivi- ja omakotitalot. Niitä halutaan kauempaakin.

OP Koti toki välitti vuokra-asuntoja jo ennen Piian tuloa; työn tekivät asuntoja myyvät välittäjät oman työnsä ohessa.

– Enää corona-aikana siitä ei olisi tullut mitään. Kenenkään aika ei riittäisi molempiin, Heli ja Piia uskovat.

Corona-aika on vaikuttanut vuokra-asuntomarkkinoihin monellakin tapaa.

– Meidän työmme on lisääntynyt ja myös vuokranantaja-asiakkaita on tullut lisää. Toisaalta markkinoilla on ollut selvästi enemmän tyhjiä vuokra-asuntoja kuin aikaisemmin. Erityisesti yksiöiden vuokrauksessa on ollut viivettä, kun opiskelijat ovat olleet kotona, OP Kodin vuokravälittäjät arvioivat.

Vuokra-asuntojen lisääntyminen on merkinnyt myös sitä, että vuokrien hintataso on tasaantunut, parhaat menevät ensin ja joillakin alueilla on ollut jopa vaikeuksia saada asuntoa vuokratuksi, esimerkkeinä Keltinmäki ja Pupuhuhta.

Haastattelupäivänä (29.6.) vuokraovi.comissa oli Jyväskylässä tarjolla 1539 vapaata vuokra-asuntoa. Talvella luku käväisi jopa 1800 yläpuolella, kun normaalitilanteessa ennen coronaa vapaita asuntoja oli 700­–800:n verran.

– Opiskelijat ovat nyt ehkä palaamassa. Toivotaan, että tilanne vähitellen palautuu ja päästään lähelle normaalitasoa. Se vakiinnuttaisi myös hintatason, nyt on joillakin alueilla ollut paineita hintojen laskuun, Heli ja Piia myöntävät.

Yksi asia vuokra-asuntomarkkinoilla kuitenkin on ja pysyy.

– Perheasunnot menevät saman tien, erityisesti rivi- ja omakotitalot. Niitä halutaan kauempaakin, jopa parinkymmenen kilometrin päästä tai vielä kauempaa Jyväskylästä.

Piia ja Heli kertovat, että omakotitaloja on vuokrattu esimerkiksi Toivakasta, Laukaasta, Tikkakoskelta tai Vesangasta asti.

Omakotitalojen vuokraajissa on myös se mielenkiintoinen piirre, että joskus he voivat ostaa vuokraamansa talon. Vuokrausaikana he tutustuvat ja mieltyvät omakotiasumiseen, tietenkin myös rahoitus- ja laina-asiat hoituvat ajan myötä kuntoon.

– Tässä olisi vinkkiä myös rakentajille. He voisivat olla enemmänkin meihin yhteydessä, jos esimerkiksi uusien rivitaloasuntojen markkinoinnissa on ongelmaa: hyvä vuokralainen voi olla parin vuoden päästä vielä parempi ostaja-asiakas. Me voitais toimia yhteistyökumppaneina, Piia Nurmiranta vihjaisee.

Välittäjän käyttäminen kannattaa. Yhden tai kahden kanavan sijasta kohteelleen saa näkyvyyttä ainakin neljässä kanavassa, joskus jopa useammassa.

OP Kodin välittäjillä käytössä on vuokraovi.com, oikotie.fi, opkoti.fi ja sopivavuokrakoti.fi.

– Sopiva vuokrakoti on meidän oma porttaalimme ja ollut käytössä vasta jonkin aikaa. Osoittautunut heti käyttökelpoiseksi kanavaksi, Piia ja Heli vakuuttavat.

Vuokranantaja-asiakkaina on sekä yksityisiä että yrityksiä ja tavoitteena on niin täydellinen palvelu, että vuokranantajan ei tarvitse itse edes käydä asunnolla, jos niin haluaa.