Kiinteistöneuvos on huolissaan kotikaupungin tulevaisuudesta.
”On tärkeää, mihin suuntaan Jyväskylä tulevaisuudessa kehittyy. Nyt ei näytä pelkästään hyvältä, kehitys on verkkaista ja esimerkiksi rakennusvalvonnan lupakäsittely piinaavan hidasta. Kaavoitus- ja rakennusasioista kiistellään, kun pitäisi yhdessä kehittää; Reimarin kortteli, kirkkopuiston pysäköintitalo, Hippos-hanke, konserttisali… hälyttäviä esimerkkejä on liian paljon.”
Tuore kiinteistöneuvos Jari Enberg haluaisi kehittää kotikaupunkiaan, mutta lähtökohdat eivät lupaa pelkästään hyvää. Nyt tarvittaisiin joku sytyttäjä.
Jari Enberg matkusti muutaman viikon ikäisenä banaanilaatikossa Karhulasta Jyväskylään, vanhempiensa mukana. Kymenlaaksoon syntyneestä tuli näin keskisuomalainen.
Uusi kotikaupunki tarjosi hyvän kasvualustan, koulun, urheiluseuran, puolison ja perheen, ammatin ja välittäjäkollegat. Jari hoiti leiviskänsä hyvin ja jatkaa työtä kotikaupungin hyväksi.
Kesäkuun 18. päivänä Jari Enberg sai 63-vuotiaana tasavallan presidentin myöntämän kiinteistöneuvoksen arvon, ensimmäisenä kiinteistönvälittäjänä Jyväskylässä ja koko Keski-Suomessa. Se kertoo arvostuksesta ja luottamuksesta.
Jari Enberg noteeraa neuvoksen arvon korkealle, korkeammalle kuin vuonna 2008 saamansa Vuoden kiinteistönvälittäjä -tittelin tai opetus- ja kulttuuriministeriön 2018 myöntämän urheilun ansiomitalin. Arvoa nostaa, kun tietää, miten se on saatu ja mitä kaikkea sen saamiseksi on pitänyt tehdä.
Ehkä kuitenkin on järkevämpää pysyä työn syrjässä kiinni ja enimmäkseen kotona. Onhan täällä lasten- lapsetkin lähempänä.
– Neuvoksen arvonimeä ei voi saada kaveripiirin suosituksilla. Sen myönsi tasavallan presidentti ja valintaraadin puheenjohtajana on toiminut pääministeri Sanna Marin. Ennen arvonimen myöntämistä sen antajat ovat kerätyn aineiston ja lausuntojen perusteella tutkineet ehdokkaan tarkkaan, Enberg selvittää.
– Luulenpa, että kohdallani monipuolinen toiminta on ollut arvonimen tärkein peruste. En ole pelkästään perinteinen kiinteistönvälittäjä, vaan tehtävään liittyy paljon muuta. Olen ollut mukana sekä oman alan että liikunnan järjestötoiminnassa ja olen edelleen merkittävä urheilun tukija. Lisäksi olen toiminut erilaisissa kiinteistöalaan liittyvissä asiantuntijatehtävissä ja tietenkin yrittäjyys on jo arvo sinänsä – joka päivä pitää punnita, mihin on varaa ja mitä voi tehdä. Palkollisella niitä huolia ei ole.
Tottahan omalla työllä on ollut arvonsa: Enbergin on laskettu uransa aika välittäneen n. 2500 asuntoa, yhteisarvoltaan jopa 200 miljoonan euron arvosta. Mukana on ollut paitsi yksittäisiä koteja myös kuntien ja yhteisöjen kokonaisia kerrostaloja.
32-vuotisen uran aikana markka on muuttunut euroksi, ala on kokenut nousut ja notkahdukset, mutta kaikista on selvitty.
Jari Enberg arvioi, että monikin jyväskyläläinen kiinteistönvälittäjä olisi saattanut ansaita kiinteistöneuvoksen arvon, mutta hakemuksen laatiminen ja kaikki siihen liittyvä vaiva on voinut säikyttää tai karsia ehdokkaita.
Valintaperusteissa muun muassa sanotaan, että hakijan tulee olla nuhteeton ja arvostettu. Mitä se lopulta merkitsee?
– Hakemuksen käsittelijä halusi luvan selvittää eri viranomaisilta (poliisi, verottaja jne) ehdokkaan taustat. Esimerkiksi tuore ylinopeussakko tai lieväkin rattijuopumus olisi voinut pysäyttää prosessin puhumattakaan törkeämmistä rikoksista. Sama tilanne olisi tullut eteen vaikkapa maksamattomien verojen myötä.
Enberg antaa suurkiitoksen hakemusaloitteen tekijälle, yliarkkitehti Pentti Poutulle, joka on auttanut 15 muutakin keskisuomalaista neuvosta hakumenettelyssä ja tuntee prosessin tarkkaan.
– Monenkaan lähipiiri ei omin avuin tehtävästä selviytyisi ja moni hakemus on tullutkin hylättynä takaisin, Enberg pohtii.
Kiitoksen saavat myös suosittelijat, joukossa muun muassa ministeri, europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen.
Uransa alkuvuosilta Jari Enberg haluaa kiittää erityisesti edesmennyttä yrittäjäkollegaansa Marjut Marjomaa-Nyyssöstä, jonka kanssa Enbergillä oli yhteinen yritys vuosina 1993–96.
– Mitä voisin sanoa, hän oli Jyväskylän paras kiinteistönvälittäjä ja häneltä olen oppinut tosi paljon.
Jari Enberg uskoo, että kiinteistöneuvoksen arvosta voi olla imagohyötyä yritykselle.
– Arvonimi lisää luottamusta ja sen vuoksi minun on hyvä jatkaa näkyvästi mukana. Iäkkäämmät asiakkaat ja arvokiinteistöjen myyjät luottavat kiinteistöneuvokseen, jos valinta on muuten tasaväkinen kahden välittäjän kesken, Enberg arvioi. – Luottamus on virallisesti selvitetty ja vahvistettu.
Tässä tilanteessa Enberg pitää velvollisuutenaan toimia välittäjänä, vaikka eläkeikä painaa päälle.
– Voin jatkaa alalla vielä vuosia, jos terveys kestää. Omistan yrityksestä neljäsosan ja päätösvalta on vuosien mittaan vähentynyt. Arkipäivän työt niin ikään vähenevät, mutta voin olla toimiston tukena ja tehdä jonkin verran kauppaa, tuore kiinteistöneuvos pohtii.
Enberg tunnustaa, että myös eläkkeellejäämisella olisi puolensa. Voisi esimerkiksi suunnitella kalastusmatkat välittämättä toimiston kiireistä.
– Ehkä kuitenkin on järkevämpää pysyä työn syrjässä kiinni ja enimmäkseen kotona. Onhan täällä lastenlapsetkin lähempänä.