Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Puoli vuosisataa luottamusvälittäjänä

Reijo Savolin siivosi työpöytänsä, mutta jatkaa vinkkimiehenä

Siinä me istumme, kaksi alun perin pohjoisen Keski-Suomen poikaa jyväskyläläisessä kahvilassa, toisen kupissa mustaa, toisella maidon vaalentamaa kahvia.

Reijo Savolin on välittänyt asuntoja 50 vuotta, itse olen saman ajan kirjoittanut juttuja lehtiin. Aloitimme uramme Jyväskylässä samoihin aikoihin vuonna 1971.

Reijo Savolin ehti jo Kivijärvellä olla töissä Osuuskaupassa ja KOP:n konttorissa.

– Olisin toki saanut pysyvän paikan, jos olisin Kivijärvelle jäänyt, olin töissä 12-vuotiaasta alkaen. Halusin kuitenkin isompiin ympyröihin, Reijo pohtii.

Jyväskylän ympyröissä Reijosta tuli yksi luotetuimpia kiinteistönvälittäjiä ja erityisesti hänen myytäväkseen on uskottu arvoasuntoja.

Nyt hän sanoo lopettaneensa käytännön työt ja tyhjentäneensä työpöytänsä.

– Kun itse näin sanon, ei tarvitse kollegojen ja kilpailijoiden kertoa asiakkaille, että olen lopettanut. Vinkkivälittäjänä saatan edelleen toimia.

Reijo Savolin tuli Jyväskylään 60-luvun vaihtuessa seuraavaan. Kansallispankissa hän täälläkin aloitti, mutta pian tarjottiin paikkaa pankin omistamasta Huoneistomarkkinoinnista – syyskuussa 1971 hänestä tuli yrityksen nuorin konttorinjohtaja.

Vuosien kuluessa vahvistui ajatus, että työtä voisi tehdä yrittäjänä. Huoneistomarkkinoinnin johto otti ketjussa käyttöön tulos- ja tavoitemarkkinoinnin, joka ei istunut Savolinin nuorekkaasti vetämän konttorin ilmapiiriin.

– Olimme edistyksellisiä, teimme maan parasta tulosta, emmekä ymmärtäneet, miksi kiinteistönvälitys pitäisi kahlita johonkin johtamismalliin.

Kollegaansa Pirkko Tuunaseen Reijo sanoo luottaneensa täysin.

– Kun suunnittelin yrittäjäksi lähtemistä Pirkko kysyi, pääsisikö mukaan. Vastasin myöntävästi.

Näin syntyi PR Neliöt vuonna 1988, omistus jaettiin 50/50. Jälkikäteen ajatellen tasajako ei ehkä ollut paras vaihtoehto.

– Ei me mistään riidelty, mutta toisella olisi pitänyt olla enemmistö. Kiinteistömaailman kelkkaan en itse olisi lähtenyt.

Reijo myi osuutensa yhtiökumppanille vuonna 1998 ja perusti LKV R. Savolinin jatkaakseen yksinyrittäjänä. Nykyisin yritys on LKV Savolin Oy, jonka omistavat Reijon poika Jere Savolin yhtiökumppaninsa Mikko Savolaisen kanssa.

Savolin ja Savolainen; monet asiakkaat sekoittavat nimet ja Mikostakin tulee Savolin.

– Usein jouduin selittämään, että Jere ja Mikko eivät ole veljeksiä, Reijo naurahtaa.

Reijo ehti toimia yksin pari vuotta ja oli hukkua töihin, kun Jere yllättäen kysyi, voisiko tulla ruuhkaa purkamaan.

– Se oli iloinen yllätys, en odottanut Jereltä sellaista aloitetta. Jere kasvoi hyväksi myyjäksi ja myöhemmin kehoitin häntä etsimään firmaan talousmiehen, joka hallitsisi yritysrutiinit. Mikko Savolainen osoittautui juuri sellaiseksi.

– Yritys on nyt hyvissä käsissä.

Viime vuodet Reijo Savolinin elämään on kuulunut golf ja kaikenlainen kuntoilu; syystalvi Espanjassa ja kevät Floridan golfyhteisössä. Espanjaan Savolin lähti taas pari päivää sitten, mutta Floridan kevät jää väliin. Muistissa on vaikea paluu jenkeistä viimeisillä lennoilla ennen korona-sulkuja.

Omaa asuntoa hän ei etelästä ole hankkinut. Golf-yhteisöissä on paljon tuttuja ja aina löytyy sopiva vuokrakämppä.

Reijo Savolinin kanssa olemme törmäilleet viiden vuosikymmenen aikana eri yhteyksissä, myös politiikassa ja urheilussa. Välittäjäntoimi taisi jäädä sivuseikaksi, kun teimme 80-luvulla rallijuttuja Reijosta ja Jouko Pöystistä. Yhteistyö alkoi Jyväskylän Talvirallin 3. sijalla 1979: rallin voitti muuan Juha Kankkunen, toiseksi ajoi Antero Laine.

– Seuraava kesänä ajettiin Suurajot ja siitä alkaen joka vuosi 1991 asti.

Pöystillä ja Savolinilla oli portti raollaan jopa tallipaikkaan, mikä kuitenkin kaatui kalkkiviivoilla.

Jokkea pidettiin arvaamattomana, hän halusi olla enemmän radiokauppias kuin ammattikuljettaja.

– Erinomainen kuljettaja hän oli. Mistä lie tullut humun leima, lähes sadasta kilpailusta vain neljässä keskeytimme ulosajoon, niistäkin kaksi jarrujen pettäessä.

– Vuoden 1983 Suurajoissa olimme Viitapohjassa aamuyön tunteina kuudentena, kun autosta meni vaihteet kolme pätkää ennen maalia. 1982 olis oltu vielä korkeammalla, mutta meille ilmoitettiin AT:llä kaksi minuuttia liian hyvä aika ja luulimme voittaneemme 1-ryhmän. Köröttelimme viimeisen EK:n yleisölle vilkutellen ja menetimme ryhmävoiton 20 sekunnilla.

Reijo Savolin toimi 16 vuotta Jyväskylän kaupunginvaltuutettuna ja noin 15 muussa luottamustoimessa. Yrittäjänä puolueeksi valikoitui kokoomus, mutta valtuutettuna hän toimi enemmän asia- ja ihmislähtöisesti kuin puolueen ehdoilla.

– En riidellyt kenenkään kanssa ja pystyin keskustelemaan yhtälailla vasemmiston kuin perussuomalaisten kanssa. Olisin halunnut muitakin välittäjiä mukaan politiikkaan ja joitakin olen houkutellutkin, kaupunki tarvitsisi kiinteistönvälittäjien kokemusta kaava- ja rakennusasioissa.

Vuonna 2012 Savolin sai presidentin myöntämän Suomen valkoisen ruusun ritarikunnan I lk:n mitalin kultaristein, hakijana Jyväskylän kaupunki.

Hänen asiantuntemustaan on tarvittu ja tarvitaan edelleen esimerkiksi kiinteistöarvioissa.

Urheilu on aina ollut Reijon ja yrityksen lempilapsi. Jo 15-vuotiaana hän kuului Kivijärven Kivekkäiden johtokuntaan – lajissaan painonnostossa hän nuorena oli piirin parhaita.

Myöhemmin pesäpallo, lentopallo, jääkiekko – yleensä joukkuelajit ovat saaneet Savolinilta sekä taloudellista että asiantuntija-apua. Reijo on ollut usean seuran hallinnossa, esimerkiksi PeVen, Metso-Lentiksen ja Kirin johtokunnissa.

Golf tuli elämään muun urheilun ja rallin jälkeen 1990-luvulla – jäädäkseen.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.