Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Kiinteistömaailman ennuste lupaa maltillista hinnannousua

”Markkinan kuumeneminen on pääkaupunkiseudun huoli”

Kiinteistömaailman jyväskyläläiset yrittäjät pitävät ketjun tekemää ennustetta kotikaupunkinsa kannalta myönteisenä luettavana: asuntokaupan hyvä rytmi säilyy ja hinnatkin näyttävät jatkavan maltillista nousuaan. Markkinan kuumeneminen on lähinnä pääkaupunkiseudun huoli.

Kiinteistömaailma julkaisu 55. kiinteistönvälittäjäbarometrinsa lokakuun alkuviikolla.

Yrittäjät eivät näe barometrin tuloksissa merkittäviä riskejä, vaikka tekoäly ei osaakaan arvioida esimerkiksi koronapandemian koko kehitystä tai kaikkia vaikutuksia asuntokauppaan.

– Sitä varten tutkimus on tehty kaksiosaisena, tietokoneen lisäksi myös välittäjät ovat saaneet tulkita alueen asuntokaupan signaaleja, sanoo Kiinteistömaailman Kauppakadun yrittäjä Jussi Kaulio.

Epävarmuustekijöinä Kaulio näkee myytävien suosikkikohteiden vähenemisen tai jopa puutteen ja korkotason kehittymisen.

– 2000-luvulla valmistuneiden isojen perheasuntojen kysyntä on tarjontaa suurempaa, eikä myytävän lisääntymisestä ole takeita. Korkotason on ennustettu jossakin vaiheessa nousevan, mutta milloin ja kuinka paljon. Sitä voimme vain arvailla.

Kiinteistömaailma Tourulan yrittäjät Sanna Hotanen ja Visa Suojanen ovat arvioissaan positiivisempia, eivätkä näe huolta epävarmuuksissa.

– Emme usko, että myytävä missään vaiheessa loppuu, joskin muuttovalmiit ja hyväkuntoiset kodit ovat nyt todella kysyttyjä. Saamme myös ostavilta asiakkailta jatkuvasti kyselyjä myyntiin tulevista, arvokkaammista omakotitaloista ja niiden kauppa onkin käynyt hyvin. Ylikuumenemisen riski on kuitenkin enemmän pääkaupunkiseudun kuin meidän asia, Visa Suojanen pohtii.

– Koteja vaihdetaan elämäntilanteiden muutoksissa ja ihmisten tilanteet muuttuvat koko ajan riippumatta asuntokaupan markkinatilanteesta.

Pankeilta Suojanen odottaa nopeampaa ja aktiivisempaa palvelua asiakkaiden suuntaan.

– Tällä hetkellä pankkien olisi helppo erottautua hyvällä ja ripeällä palvelulla. Pientä elämistä koroissa mahdollisesti tapahtuu, mutta suuri korkotason nousu ei ole ajankohtainen.

Kiinteistömaailman barometri ennustaa tekoälymalliin pohjautuen Jyväskylään parin prosentin hinnannousua 12 kuukauden ajanjaksolla. Edellisen vuoden noin kolmen prosentin hinnannousulle odotetaan hieman maltillisempaa jatkoa tulevina kuukausina.

Kaksiosaisessa barometrissa hinnankehitysennuste perustuu tekoälypohjaiseen mallinnukseen; eri asuntotyyppien kysyntä- ja tarjontanäkymät taas paikallisten välittäjien arvioihin. Tällä kertaa näkemyksensä asuntokaupasta antoi 333 Kiinteistömaailman välittäjää eri puolilta Suomea.

Tekoälypohjainen ennuste arvioi seuraavan 12 kk ajanjaksolle +2,1% keskimääräisen hinnannousun, kun vastaava ennuste vielä viime keväänä ennakoi nollakasvua.

– Asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nousseet Jyväskylässä keskimäärin 3,1% eli jonkun verran odotuksia enemmän. Nyt ennusteemme arvioi hinnannousun jatkuvan, mutta hiukan pienemmällä kulmakertoimella, sanoo Kiinteistömaailma-yrittäjä Jussi Kaulio.

Näkymiin liittyy tavanomaisesta poikkeavia epävarmuuksia.

Tekoälyälyennuste huomioi toteutuneet hinnankehitystrendit, alueelliset demografiset kehitystekijät sekä mm. bruttokansantuote- ja kuluttajahintaindeksikehityksen, mutta koronakriisin kaikista globaaleista muuttujista sillä ei ole vielä kokemusta. Siksi välittäjien kokoamat hiljaiset signaalit omasta markkinasta ovat erityisen arvokkaita.

– Jyväskylässä vahvin kysyntä on kesän ja syksyn aikana kohdistunut omapihaisiin, uudehkoihin koteihin ja sama trendi näyttäisi jatkuvan, yrittäjä Sanna Hotanen sanoo.

Viime kesänä nähty käänne erityyppisten asuntojen hintatrendeissä jatkunee myös alkavalla talvikaudella. Ensimmäistä kertaa lähes 15 vuoteen pienten kerrostaloasuntojen hinnankehitys jäi kesällä suhteellisesti jälkeen isompien perheasuntojen hinnankehityksestä.

– Isosta asunnosta pienempään muuttaminen on muuttunut Jyväskylässä ”välirahan” näkökulmasta jossain määrin suotuisammaksi parin vuoden takaiseen verrattuna. Viisihuoneisesta omakotitalosta käytettyyn kerrostalokolmioon muuttava saa noin 20 000 euroa paremman välirahan, kuin pari vuotta sitten sai. Tilanne hyödyttää vaikkapa sellaisia itsekseen eläviä ihmisiä tai pariskuntia, jotka muuttavat pienempään asuntoon lasten muutettua pois kotoa, Visa Suojanen sanoo.

Yksi koronavuoden ilmiöistä on asuntosijoittajaksi ryhtyminen siten, että kodinvaihtotilanteessa vanha asunto jätetään myymättä.

Jyväskyläläisistä kiinteistönvälitysammattilaisista 63 prosenttia sanoo, että viimeisen vuoden aikana aikaisempaa useampi heidän asiakkaistaan on jättänyt vanhan kotinsa myymättä uuden ostotilanteessa.

– Tämä on hyvä ja fiksu tapa pitkäaikaisen säästämisen kannalta, sanoo Suojanen.

Kaikki yrittäjät ovat ainakin hitusen huolissaan hintahaitarin päiden erkaantumisesta entistä enemmän toisistaan. Vanhemmissa lähiöissä asunnon voi saada alle 50 000 euron, kun vastaavasta kuumimmilla alueilla on maksettava jopa 300 000.

– Tilanne ei ole pelkästään asuinalueiden välinen. Myös samalla alueella voi hyvin hoidetussa yhtiössä hintataso olla selvästi hoitamatonta yhtiötä parempi, myös keskustassa, Jussi Kaulio vahvistaa.

– Tärkeää on kuitenkin muistaa, että ihmisten tilanteet ovat erilaisia ja ostajia löytyy aina kaikenlaisille kodeille, Visa Suojanen uskoo.

– Suurimmat korjaukset ovat ajankohtaisia 1970-luvun taloissa ja toki halutuimpia ovat ne, joissa korjaukset on tehty suunnitelmallisesti ja säännöllisesti.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.