Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Brittitutkimus: Hybridit tuottavat uusia dieselmoottoreita enemmän VOC-päästöjä, joiden epäillään aiheuttavan syöpää

Pistokehybridit ovat suuressa suosiossa. Tänä vuonna noin 20 prosenttia Suomessa ensirekisteröitävistä autoista on ladattavia hybridejä. Tuore brittitutkimus nostaa hybridit kuitenkin kuumaksi puheenaiheeksi. Taru Hokkanen

Timo Nieminen

Brittiläinen tv-kanava Channel 4 kertoo myöhään maanantai-iltana tutkimuksesta, jonka on toteuttanut Emissions Analytics -yhtiö. Emissions Analytics on erilaisiin teknisiin mittauksiin keskittyvä yhtiö, joka on viime vuosina ollut paljon esillä liikennepäästöjen arvioinneissa ja analysoinnissa.

Televisioyhtiö julkisti lyhyehkön tiedotteen illan ohjelmastaan. Koska tiedote on samalla ennakkomarkkinointia, siihen pitää suhtautua varauksellisesti.

Emission Analyticsin johtajiin kuuluva James Hobday kuitenkin jo paljasti tutkimuksesta karulta kuulostavia yksityiskohtia. Hobdayn mukaan hybridien korkeat päästöt yllättivät tutkijat.

– Esimerkiksi kylmäkäynnistyksien jälkeen hybrideille mitatut VOC-päästöt olivat paljon korkeampia kuin vaikkapa uusien dieselautojen, sanoi Hobday.

Tutkimuksessa oli mukana kuusi hybridimallia, joista "suurin osa" oli pistokehybridejä. Vertailukohtina oli diesel- ja bensiinimoottorisia autoja. Kaikki autot testattiin normaalia arkikäyttöä vastaavassa ajossa. Tutkittavista automalleista tai -merkeistä ei ole kerrottu mitään.

VOC ( volatile organic compound) tarkoittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Ne ovat osasyy savusumuun, sillä reagoidessaan typen oksidien kanssa ne muodostavat alailmakehän otsonia.

Vesiliukoisuuden takia VOC-aineiden epäillään olevan uhka myös pohjaveden laadulle. Eräiden tutkimusten mukaan VOC-yhdisteet voivat aiheuttaa syöpää.

Pääasiallinen VOC-päästöjen lähde ovat liikenteen palamattomat polttoainejäämät.

Tutkimuksen tuloksista kuultaneen pian lisää. Kannattaa muistaa, ettei tämä tutkimus koske millään tavalla täyssähköautoja. Ne eivät aiheuta esimerkiksi bentseeni- ja formaldehydipäästöjä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut