Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotipeili | Kerrostalojen kylmäkoneet jäähdyttävät tyhjiä kellareita

Helping Hands remontoisi kylmäkellarit muuhun käyttöön

Vanhoissa, 60- ja 70-lukujen kerrostaloissa kymmenet, jopa sadat kylmäkellarit seisovat lähes käyttämättöminä. Jäähdytyskoneet hurisevat, kuluttavat sähköä ja sitä kautta kasvattavat meidän suomalaisten hiilijalanjälkeä.

Palokkalainen Helping Hands -yrittäjä Markus Jormakka kertoo, että kylmätiloja saneeraamalla voisi saada asunto-osakeyhtiöille kymmeniä, jopa satoja neliöitä käyttökelpoista varasto- tai kokoontumistilaa. Joitakin ikkunallisia tiloja voi peruskorjata jopa vuokra-asunnoiksi, joilla taloyhtiö hankkisi tuloja ja keventäisi sillä tavoin vastikehintojen korotuspaineita.

– Eihän se mikään uusi asia ole, eikä varsintaan minun oma keksintöni. Muiden remonttien yhteydessä minulle on kuitenkin paljastunut, että kellarien ja muiden kylmätilojen muutostöitä ei oikein kukaan ole ottanut omakseen. Muutamassa talossa olemme jo tehneet niistä kokous- tai juhlahuoneita.

Jormakka laskee, että keskustan liepeillä on paljon kylmäkellareita, joiden käyttöaste on yhden prosentin luokkaa.

– Mielelläni minä tällaiseen tartun, kun kukaan tätä palvelua ei tunnu markkinoivan. Suoraan sanoen asioimme mielellämme myös taloyhtiöiden kanssa; asioiminen on mutkatonta ja yksittäiset työkohteet aina kohtalaisen isoja, Jormakka pohtii.

Jormakka on aikatauluttanut toukokuuksi taloyhtiöiden isännöitsijöille esitelmätilaisuuden, jossa hän kertoo kylmätilojen muuttamisesta muuhun käyttöön ja mukaan mahtuu varmasti muutakin kunnossapitoasiaa.

– Asunto-osakeyhtiöissä on jatkuva pula varastotiloista ja kylmäkellareista luopumalla niitä on mahdollista saada lisää. Aina on toki myös niitä, jotka vastustavat tällaisia muutoksia muutaman hillopurkin takia – ehkä niiden säilytykselle löytyisi joku järkevämpi keino.

– Esimerkiksi hyvä maastopyörä voi maksaa 5 000 – 30 000 euroa. Sellaista ei mielellään jätetä yleisiin liikuntavälinetiloihin, mutta oma lukittava varasto voi olla jo toinen juttu, Jormakka pohtii.

Kylmäkellareiden lisäksi kaukolämpöön siirtyneissä taloyhtiöissä on esimerkiksi isot pannuhuoneet monesti tyhjän panttina, usein myös talopesulat ovat käyneet tarpeettomiksi.

– Nykyaikainen kaukolämpölaitteisto mahtuu pikku fiiatin tavaratilaan, eikä tarvitse ympärilleen kymmenien neliöiden huonetta.

Jormakan tiimi on tehnyt jo muutaman kellarin muutostyön lähinnä muiden remonttien yhteydessä.

– Useimmiten muutostyö onkin järkevää toteuttaa muun korjauksen, esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä. Erikseen tehtynä kustannukset voivat nousta aika korkeiksi ja jos asbestipurkuun joudutaan, kustannus vielä helposti tuplaantuu.

Markus Jormakka muistuttaa, että hänen yhtiönsä tekee erilaisia rakennus- ja kunnossapitotöitä myös yksityisasiakkaille – he ovat tänäkin päivänä asiakaskunnan runko.

Tänä talvena on jouduttu ottamaan myös lumenpudotusurakoita, vaikka alun perin niitä ei ajateltu enää tehdä.

– Runsas lumitalvi on saanut vanhat asiakkaat soittelemaan ja lähes anomaan, että tulkaa nyt, kun kukaan ei tunnu kerkiävän. Pakko on lähteä, kun on luonteeltaan nöyrä ja hyväntahtoinen, yrittäjä naurahtaa.

Kokemuksesta Jormakka tietää, että runsasta lumitalvea seuraa kattoremontien kevät ja siitä savotasta hänellä on runsaasti kokemusta. Asiantuntevalla remontilla voi säästää tuhansia euroja – tai vaihtoehtoisesti tuhlata kymmeniä tuhansia.

Markus Jormakka on pyörittänyt Helping Hands-yhtiötään vuodesta 2014 alkaen. Sitä ennen hän ehti tehdä monenkirjavia rakennustöitä jo useiden vuosikymmenten ajan.

– Olen tehnyt kaikkea, mikä vähänkin liittyy rakentamiseen, myös opiskellut. Viitisen vuotta olin työnohjaajana Sovatekilla. Nykyiset pätevyydet ovat talonrakentaja, eristäjä ja maanrakentaja.

Jormakka tunnustaa, että yksin hän ei pärjäisi. Helping Handsin tiimissä on sesongista riippuen 4-10 ammattilaista. Lisää otettaisiin, jos vain löytyisi ammattitaitoista väkeä.

– Osaavalle tekijälle löytyy aina töitä, tervetuloa tiimiin, Jormakka kutsuu. – Oma-aloitteinen on oltava ja pystyttävä tekemään itsenäisiä päätöksiä. Jokaiselle en voi palkata omaa työnjohtajaa.

Markus Jormakka vihjaisee, että Helping Handsiin voisi päästä jopa yrittäjäksi, jos niin haluaa. Hän olisi valmis luovuttamaan yrityksensä eteenpäin muutaman vuoden kuluessa.

– Töitä riittää. Kolmen viime vuoden aikana laskutus on kaksinkertaistunut vuosittain: kolme vuotta sitten se oli 160 000, kaksi vuotta sitten 320 000 ja viime vuonna 600 000 euroa. Pienelle, neljän hengen tiimille se on aikamoinen vauhti. Sesonkiaikoina tiimi kasvaa vuokramiehistä yli kymmeneen, mikä merkitsee yrittäjälle älytöntä säätämistä.

Jormakka tarjoaa työtä myös muille saman alan yrittäjille. Oman paikkakunnan yrityksiä pyritään käyttämään silloin, kun alihankintaa tarvitaan.

Helping Hands järjestää tarvittaessa myös rahoituksen työlleen, yhteistyökumppani on paikallinen OP Yrityspankki.

Juttu on julkaistu aiemmin Kotipeili-ilmoitusliitteessä, joka on Keskisuomalaisen välissä ilmestyvä asuntokaupan erikoislehti.