Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso ällistyttävä video – Hyundai esitteli ohjausjärjestelmän, jonka se uskoo mullistavan kaupunkiautoilun

Eihän tämä uutta ole. Kaikenlaisia järjestelmiä alken 90 astetta kääntyvistä etupyöristä ja päättyen nelipyöräohjauksen eri tasoihin on esitelty autoissa jo vuosikymmeniä. Tuotantoautoihin asti niitä ei juurikaan ole kelpuutettu.

Nyt Hyundai näyttää olevan tosissaan autojen ohjattavuuden ketteryyttä kehittäessään. Konsernin teknologiayksikkö Hyundai Mobis esitteli CES-messuilla e-Corner -järjestelmän, jonka korealaiset uskovat ilmestyvän vakioautoihin jopa melko nopealla aikataululla. Hyundain mukaan autoilu ahtailla kaupunkialueilla muuttuisi e-Cornerin ansiosta merkittävästi.

Mobis esitteli e-Cornerin ensimmäisen kerran jo vuonna 2018, mutta toimintakykyiseksi se on kypsynyt vasta nyt.

Järjestelmää esiteltiin CES 2023 -messuilla asennettuna Hyundai Ioniq 5 -malliin. Järjestelmä on valmistajan mukaan asennettavissa esimerkiksi moniin nelivetoisiin lataushybrideihin ja sähköautoihin. Se edellyttää jokaiseen kääntyvään pyörään yhdistettävää sähkömoottoria, sähköisesti sensoreiden avulla toimivaa ohjausta ja jarruja sekä sähköisiä iskunvaimentajia.

E-Corneriin yhdistetty pyörä voi kääntyä jopa 90 astetta, mikä tarkoittaa esimerkiksi, että auto voi liikkua sivusuunnassa ja sen voi kääntää ympäri paikallaan.

Hyundai Mobis ei halua vielä kertoa e-Cornerin kaikkia teknisiä tietoja eikä hinta-arviota. Järjestelmän sitkeästi jatkunut tuotekehitys ja luottavaisert puheet kuitenkin viittaavat siihen, että Hyundai on tosissaan.

Katso video e-Corner -järjestelmästä alta.