Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Upea tarina ja hurja hinta – vuosimallin 1912 Simplex Torpedo Tourer pisti myyntiennätykset uusiksi

Autohuutokaupoissa ei aina takaa korkeaa vasarahintaa se, että vanha auto on harvinainen ja ikäisekseen hyvässä kunnossa. Auto tarvitsee myös kiehtovan tarinan.

Tässä autossa nuo kaikki ehdot täyttyivät. Tilaustyönä valmistettu Simplex 50HP Torpedo Tourer vuosimallia 1912 on nyt maailman kallein ennen ensimmäistä maailmansotaa valmistettu auto, joka on myyty huutokaupassa. Vasarahinnaksi Bonhamsin huutokaupassa USA:n Arizonassa tuli 4,85 miljoonaa dollaria eli 4,5 miljoonaa euroa.

Auton harvinaisuus alkaa jo siitä, että valmistaja on Simplex. Amerikkalaisyhtiö valmisti autoja vain vuosina 1906–1915, ja silloinkin pieniä määriä. Edellinen Simplexin valmistama auto oli myynnissä julkisessa huutokaupassa vuonna 2006.

Auton tarina puolestaan kumpuaa kahdesta legendaarisesta amerikkalaisesta urheilijasta. Auton ensimmäinen omistaja oli Eleonora Randolph Sears, joka oli urheilun tuhattaituri. Hän kahmi kaikenlaisia mestaruuksia ja titteleitä monissa lajeissa, esimerkiksi tenniksessä, uinnissa ja ratsastuksessa. Hän sai Simplex 50HP Torpedo Tourerin kihlajaislahjaksi ökyrikkaalta kilpapujehtijalta Harold Sterling Vanderbiltiltä. Kihlautuminen ei johtanut avioliittoon, sillä Randolph Sears (1881–1968) pysytteli naimattomana koko elämänsä. Kihlajaislahjan hän kuitenkin piti ja myi sen 27 vuoden käytön jälkeen Buickin ja General Motorsin pääinsinöörille Charles Chaynelle.

Randolph Sears oli myös ensimmäinen amerikkalainen nainen kilpa-auton ratissa ja tiettävästi ensimmäinen amerikkalainen, joka riitautti saamansa ylinopeussakon.

Vuonna 1912 Simplex 50HP Torpedo Tourer maksoi peräti 5 750 dollaria, koska se oli tilaajan toiveiden mukaan tehty yksittäiskappale. Hintaa pidettiin Yhdysvalloissa järjettömänä. Nykyrahaksi muutettuna hintalappu tarkoittaa yli puolta miljoonaa euroa, joten Vanderbiltin suku totisesti oli varakas.

Simplex 50HP Torpedo Tourerin tehoksi ilmoitettiin 50 hevosvoimaa. Auton erinomaisen kunnon yhdeksi syyksi huutokauppatalo Bonhams mainitsi muun muassa, ettei Simplexiä ole 111-vuotisen historian aikana koskaan jätetty yöksi ulos.