Lapin matkailun ennätystalvesta tulossa totta

Lentoliikenteen vilkastuminen siivittänyt matkailijamäärien kasvua.

Lapin matkailulle kuluneeksi talveksi ennustetut ennätyslukemat näyttävät toteutuvan, arvioivat Pohjois-Suomen matkailubisneksen asiantuntijat.

Tilastokeskuksen julkaisemat yöpymistilastot yltävät toistaiseksi vain tammikuuhun, mutta Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta uskaltaa jo sanoa, että pohjoisimman Suomen matkailu rikkoo aiemmat ennätykset.

– Uskon, että yllämme 7–8 prosentin kasvuun yöpymisissä tammikuun hieman alhaisemmasta kasvuprosentista huolimatta. Helmikuu oli hyvä kuukausi, ja myös maalis-huhtikuu näyttää hyvältä, Vuorentausta sanoi STT:lle.

Tilastokeskuksen mukaan ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Lapissa kasvoivat tammikuussa lähes kuusi prosenttia reiluun neljännesmiljoonaan. Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo, että helmikuun kasvuluku nousee tammikuisesta.

– Kiinalaisten uusi vuosi ajoittui tänä vuonna helmikuulle, ja se vähensi kiinalaisten matkailijoiden määrä tammikuussa edellisvuoteen verrattuna, Lappi kertoo.

Lentoliikenne ratkaisee

Ratkaisevaa uusien ennätyslukujen syntymisen kannalta on Lapin lentokenttien lisääntynyt reittiliikenne. Finnair avasi täksi talveksi uudet suorat reittilennot Kittilästä Lontooseen, Pariisiin ja Zürichiin sekä Ivalosta Lontooseen. Jo entuudestaan Lapin kentille on päässyt muun muassa Lufthansan ja Germanian lennoilla Düsseldorfista, Frankfurtista ja Münchenistä.

Samaan aikaan Finnair on lisännyt Suomen sisäisiä lentoja Lapin kentille, mikä on parantanut myös Helsingin kautta matkustavien aasialaisturistien yhteyksiä Lappiin.

Lisääntyneiden reittilentojen ohella matkailijoita ovat Lappiin kiidättäneet charterlennot, joita lennettiin joulukuussa Lapin kentille ennätykselliset lähes 700 lentoa.

Esimerkiksi Kittilän ja Rovaniemen kenttien matkustajamäärät kasvoivat joulukuussa 16–17 prosenttia edellisvuodesta. Ivalon kentän matkustajamäärä puolestaan kasvoi tammi-helmikuussa yli 27 prosenttia. Kovia kasvulukuja on paukuttanut myös Lapin eteläpuolinen Kuusamon kenttä.

– Osasimme odottaa hyvää kehitystä ja kasvua, mutta kyllä nämä viime vuoden lopun ja alkuvuoden luvut ovat jopa hieman ylittäneet odotukset, Finavian liiketoimintajohtaja Joni Sundelin sanoo.

Ennätykset historiaan

Lisää reittilentoja Lapin kentille on luvassa ensi talveksi, joten tänä talvena saavutettavat ennätykset voivat jäädä lyhytikäisiksi.

– Keskusteluja lennoista on käyty sekä uusilta että vanhoilta markkinoilta tulevien yhtiöiden kanssa, Sundelin kertoo.

Vuorentausta uskoo, että tämän talven ennätykset jäävät ensi vuonna historiaan.

– Isoilta asiakkailta tulleiden viestien perusteella myös ensi kausi näyttää vahvalta, Vuorentausta sanoo.

Matkailu

Venäläisten matkailupulmat eivät heijastu Lappiin

Venäläisten Suomen-vierailujen taso on edelleen roimasti alempana kuin ennen vuotta 2014, jolloin Ukrainan sota alkoi ja Venäjä joutui länsimaiden talouspakotteiden kohteeksi.

Venäjän talouden taantuman ja ruplan kurssin heikkenemisen seurauksena venäläisten mahdollisuudet matkustaa ulkomaille ovat heikentyneet, vaikka ruplan kurssi onkin sittemmin vahvistunut.

Venäläiset yöpyivät Suomessa viime vuonna hieman yli 800 000 kertaa. Huippuvuosien tasosta matkailuluvuissa ollaan vielä kaukana, sillä esimerkiksi vuosina 2012 ja 2013 venäläisten yöpymiset ylittivät koko vuonna 1,5 miljoonan vuorokauden rajan.

Venäläisten vähentynyt Suomen-matkailu ei juuri vaikuta Lapin ennätyksellisiin matkailulukuihin, sillä heidän vierailunsa kohdistuvat etupäässä Itä-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle.

– Venäläiset eivät ole Lapin matkailun kannalta ratkaisevan merkittävä ryhmä. Lapissa venäläisiä vierailee lähinnä vain vuodenvaihteen tienoilla. Heidän osuutensa kaikista yöpymisistä on ollut parhaimmillaankin vain noin neljän prosentin luokkaa ja on nykyisin sitäkin pienempi, kertoo Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta.