Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tokion olympialaiset siirtyvät mahdollisesti jopa ensi vuoden kesään asti – ensimmäinen kerta, kun kisat siirtyvät rauhan aikana

KOK:ta vaaditaan kiirehtimään päätöstään sillä perusteella, että nyt urheilijat joutuvat vaarantamaan terveytensä ja jopa uhmaamaan viranomaismääräyksiä valmistautuessaan kisoihin. LEHTIKUVA/AFP

STT, AFP

Tokion kesäolympialaiset siirretään koronaviruspandemian vuoksi myöhempään ajankohtaan. Olympialaiset siirretään enintään ensi vuoden kesään saakka, kertoo Kansainvälinen olympiakomitea (KOK).

Kisat oli määrä aloittaa tänä vuonna heinäkuun 24. päivä ja lopettaa 9. elokuuta. Siirtäminen varmistui lopullisesti Kansainvälisen olympiakomitean johtajan Thomas Bachin ja Japanin pääministerin Shinzo Aben välisissä keskusteluissa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olympialaisia siirretään rauhan aikana. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan tieltä peruttiin kolmet olympiakisat vuosina 1916, 1940 ja 1944.

Pääministeri Abe myöntyi jo aiemmin tänään sille kannalle, että Tokion kesäkisat siirtyvät ensi vuoteen, mutta lopullisesti aikataulun muutos varmistui hänen ja KOK:n puheenjohtajan Bachin käymässä puhelinkonferenssissa.

Kesäolympiakisojen, maailman suurimman urheilutapahtuman, siirto ensi vuoteen oli iso myönnytys KOK:lta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun olympialaisia siirretään rauhan aikana.

–  Olympiakisojen siirto ei ole sama asia kuin siirtää jalkapallo-ottelu ensi lauantaihin, Bach kertoi.

Tokiossa on järjestetty kesäolympiakisat 1964.

Siirtopäätöstä edelsi ankara painostus

Tokion kisojen oli tarkoitus alkaa tänä vuonna 24. heinäkuuta ja päättyä 9. elokuuta.

Kisajärjestäjien ja Tokion kaupunginjohtajan mukaan tapahtuma järjestetään siirrosta huolimatta nimellä Tokio 2020.

–  Minä ehdotin, että kisoja siirretään suunnilleen vuodella. Puheenjohtaja Bach sanoi olevansa sataprosenttisesti samaa mieltä, Abe ilmoitti puhelinpalaverin jälkeen.

Tokion kisojen siirtopäätöstä edelsi ankara painostus erityisesti länsimaista. Australia ja Kanada ennättivät jo ilmoittaa, etteivät ne lähetä joukkueita kisoihin, jos ne järjestetään alkuperäisessä aikataulussa. Britanniassa kaavailtiin samanlaista päätöstä.

Yhdysvaltain ja Saksan olympiajohto painostivat KOK:ta pikaiseen peruutuspäätökseen ja moittivat järjestön johtoa viivyttelystä, joka vaaransi kisoihin valmistautuneiden urheilijoiden terveyden.

Sodat estivät kisat 1916 ja kahtena vuonna 1940-luvulla

Kesäolympialaisia ei ole aiemmin siirretty, mutta vuoden 1916, 1940 ja 1944 kisat peruutettiin sotien takia.

Ensimmäinen maailmansota aiheutti Berliinin 1916 kisojen peruuntumisen. Toinen maailmansota esti kisojen järjestämisen 1940 ja 1944. Vuoden 1940 kisat oli myönnetty Helsingin järjestettäväksi ja 1944 kisat Lontooseen.

Ensimmäinen maailmansota ei vaikuttanut talvikisoihin, koska ensimmäiset talvikisat järjestettiin vasta 1924 Ranskan Chamonix'ssa. Toisen maailmansodan estämät kisat oli myönnetty 1940 Sapporoon ja 1944 Italian Cortina d'Ampezzoon.

Kesä- ja talvikisat järjestettiin saman vuoden aikana vuoteen 1992. Sen jälkeen kesäkisat ovat noudattaneet edelleen karkausvuosien neljän vuoden sykliä. Talvikisat on järjestetty vuodesta 1994 parillisina vuosina kesäkisojen välissä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa teki jo aiemmin päätöksen ensi kesän EM-lopputurnauksen siirrosta kesään 2021. Yleisurheilussa kevään MM-hallikisat ja jääkiekon 2020 MM-kisat on peruttu.

Järjestelyihin palanut miljardeja

Kisojen siirrossa kyse on myös melkoisesta rahapotista, sillä Tokion 2020 olympialaisten järjestelyihin on käytetty lähes 12 miljardia euroa.

Worldometers-sivuston mukaan maailmassa oli tiistaiaamuna Suomen aikaa yli 382  000 todettua virustartuntaa. Kuolleiden määrä oli noussut yli 16  500:aan.

Aiheeseen liittyvää

  1. Olympialaiset eivät siirry kalenteria kääntämällä – mitkä tekijät vaikuttavat Tokion kisapäivien vaihtamiseen? 23.3.2020 12:21

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut