Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entinen maajoukkuehiihtäjä Mona-Liisa Nousiainen kuoli 36-vuotiaana – monilahjakkuus voitti myös harmonikkakilpailuja

Yksi maailman nopeimmista perinteisellä hiihtotavalla, kuvailee Suomen maastohiihtomaajoukkueen entinen päävalmentaja Reijo Jylhä 36-vuotiaana kuollutta Mona-Liisa Nousiaista. Jylhä muistaa myös entisen suojattinsa monipuolisuuden. Nousiaiselta sujui kilpahiihdon lisäksi harmonikan soittaminen. Kummassakin asiassa hän tähtäsi huipulle ja pääsi sinne.

Nousiainen (o.s. Malvalehto) kuoli maanantai-iltana.

Hän nousi maastohiihtomaajoukkueeseen 2000-luvun alussa ja kilpaili aikuisten MM-kilpailuissa Oberstdorfissa 2005, Sapporossa 2007, Val di Fiemmessä 2013 ja Falunissa 2015 sekä Sotshin olympialaisissa 2014. Hän voitti kaksi maailmancupin osakilpailua.

–  Mona-Liisa vaati paljon itseltään ja muilta. Hän halusi tehdä kaiken viimeisen päälle, Jylhä kertoi puhelimitse STT:lle.

Nousiainen hiihti Jylhän komennossa maajoukkueessa, ja kokenut valmentaja toimi pari vuotta myös Nousiaisen henkilökohtaisena valmentajana.

–  Ensimmäisen kerran olin hänen kanssaan tekemisissä jo 1990-luvulla. Mieleen jäi heti vahva perinteisen hiihtäjä, joka jauhoi sitten paljon vapaan tekniikkaa. Hän oli yksi maailman nopeimmista perinteisellä, Jylhä mietiskeli.

Nousiainen lopetti aktiiviuransa viime vuonna. Hiihtoliiton verkkosivujen mukaan hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen. Nousiaisen puoliso, entinen maajoukkuehiihtäjä Ville Nousiainen vahvisti Kouvolan Sanomille, että Mona-Liisa sairasti syöpää.

<story-element type="paragraph"> Menestystä ladun lisäksi musiikissa

Nousiainen oli taitava harmonikan soittaja. Hän voitti Kultainen harmonikka- ja Hopeinen harmonikka -kilpailut ja opiskeli Sibelius-Akatemiassa.

–  Hiihdon lisäksi hänellä oli erityistaito myös musiikissa, Reijo Jylhä tuumi.

Sinnikkyys ladulla vei kahdesti maailmancupin osakilpailussa korkeimmalle palkintokorokkeelle.

Jylhä tunsi hyvin Nousiaisen pariskunnan. Villellä ja Mona-Liisalla on vuonna 2010 syntynyt tytär.

–  Viime vuosina olemme olleet yhteyksissä säännöllisen epäsäännöllisesti. Ville lopetti Monaa myöhemmin ja on ollut sitten valmentajakoulutuksessa. Muun muassa siellä näimme toisiamme, Jylhä sanoi.

–  Toivon jaksamista Mona-Liisan läheisille.