Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hakola otti opikseen kesän tyhmyyksistä

Ylläksen leiri päättyi lihaskramppeihin, mutta hiihtokausi tuo onnistumisia onnistumisten perään

Kroppa on erikoinen työkalu. Se ei aina voita, joka treenaa eniten, Ristomatti Hakola muistutti. Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaija Yliniemi / STT

Ristomatti Hakolan tämän kauden hiihtoja seuranneiden on vaikea uskoa, että Jämin Jänteen hiihtäjä teki harjoituskauden aikana useita virheitä ja ajautui ajoittain ylirasitustilaan.

Vantaan SM-hiihdoissa Hakolan oli perjantaina jo helppo muistella kesän ongelmiaan, koska hän on kotimaisessa hiihdossa kukkona tunkiolla. Iivo Niskasen ohella hän on ainoa mieshiihtäjä, joka tuntuu hiihtävän tasollaan kisasta toiseen.

– Nyt ei enää edes muista, miten treenikausi on mennyt. Onnistumiset ruokkivat onnistumisia, Hakola tuumasi voitettuaan neljännen Suomen mestaruutensa.

Heinä-elokuun vaihteessa Hakolan tunnelmat olivat toiset.

– Tuli treenattua liikaa ja kipeänäkin treenattua. Ennen kilpailukauden alkua itseluottamus oli aika maassa.

 Hakolan mukaan kuvaavaa oli, että heinä-elokuun taitteessa hän joutui jättämään leirin kesken Ylläksellä. Keho alkoi kramppailla puolen tunnin vauhtikestävyyslenkillä.

– Reijo (päävalmentaja Reijo Jylhä) tuli hakemaan minut metsästä pois, kun jokainen lihas kramppasi. Ikinä ennen ei ollut mikään paikka krampannut. Se kertoi, että elimistössä oli jokin ylirasitusta, Hakola muisteli.

Vaikeuksia hänellä oli myös sprintterikolmikon Hakola–Martti Jylhä–Anssi Pentsinen Otepään-leirillä heinäkuussa Virossa. Tasatyöntöharjoitus vei kahdeksi kuukaudeksi alavireeseen.

– Kroppa on erikoinen työkalu. Se ei aina voita, joka treenaa eniten, Hakola muistutti.

Vaikeudet johtivat siihen, että Hakola alkoi seurata palautumistaan patjan alle asetettavalla anturilla. Sitä ennen hän ei ollut tehnyt edes hiihtäjien suosimaa sykkeen yöseurantaa.

– Olen tehnyt tyhmyyksiä, mutta onneksi olen selvinnyt siitä ja hypännyt seuraavalle tasolle, Hakola sanoi.

Maajoukkuekaveri Jylhä muistutti, että hiihtäjän on aina parempi tehdä virheet alkukesästä kuin juuri kilpailukauden kynnyksellä.

Kolme matkaa olympialaduilla?

Hakola oli jo viime talvena Suomen ykkössprintteri MM-Lahden kuudennella sijallaan. Tällä kaudella hän on yltänyt ensi kertaa maailmancupissa finaaliin ja tehnyt sen kolme kertaa neljällä yrityksellä.

Kankaanpääläisen sprinttipaikka Pyeongchangin olympialaisissa on terveenä pysymistä vailla, ja 26-vuotias hiihtäjä on vahvoilla myös 4x10 kilometrin viestin avaajaksi.

– Kyllä se 50 kilometriäkin voisi maistua, Hakola mietti olympiaohjelmaa. Vuonna 2012 hän nousi hiihtoyleisön tietoisuuteen nimenomaan 50 kilometrin yllätysmestaruudellaan Imatran SM-kisoissa.

Pariviestin SM-kisassa Hakolan joukkuekaveri Antti Ojansivu debytoi aikuisten Suomen mestarina, vaikka oli Tour de Ski -kiertueelta palattuaan lähinnä nukkunut väsymystään.

– Yllättävän hyvin finaali meni. Viimeinen kierros oli omasta mielestä jo ihan hyvä, Ojansivu sanoi.

juttuun liittyy lehtikuvan kuvi, tullut 2 kainaloa

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut