Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

The Hockey News: Ex-JYP-pelaaja paljastaa joutuneensa lapsuudessa serkkunsa hyväksikäyttämäksi – traumat vaikuttivat peliuraan aikuisena

Jake Newton pelasi JYPissä 30 ottelua kausilla 2017–18 ja 2018–19. Sami Saarenpää

Jyri Salonen

JYPiä kausilla 2017–18 ja 2018–19 edustanut yhdysvaltalaispuolustaja Jake Newton, 31, avautuu The Hockey Newsin haastattelussa joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi lapsena.

Newton vietti lapsuuttaan San Jacintossa, Kaliforniassa. Kun Newton oli viisivuotias, hänen 17-vuotias serkkunsa toimi hänen lapsenvahtinaan. Tuolloin serkku alkoi käyttää Newtonia seksuaalisesti hyväksi. Newton ei kyennyt kertomaan kokemastaan painajaisesta vanhemmilleen, kun serkku uhkaili häntä jatkuvasti väkivallalla.

Hyväksikäyttö jatkui kaksi vuotta, kunnes Newtonin isosisko tuli tavallista aikaisemmin kotiin ja käräytti serkun itse teossa. Serkku pidätettiin ja hyväksikäyttö päättyi, mutta painajaiset jäivät Newtonin mieleen pitkäksi aikaa.

Mielenterveysongelmat varjostivat Newtonia myös hänen kiekkourallaan. Syyskuussa 2010 Newton pääsi pelaamaan uransa ensimmäisessä NHL:n harjoitusottelussa, kun Anaheim Ducks oli tehnyt sopimuksen 191-senttisen ja 93-kiloisen puolustajan kanssa. Newton oli aiemmin esiintynyt edukseen USA:n yliopistosarjassa.

Newton teki heti harjoituspelin alkuminuuteilla maalin San Jose Sharksia vastaan. Ottelussa nähtiin myös kaikkiaan kuusi tappelua, jotka saivat Newtonin kangistumaan kauhusta.

– Istuin ja mietin, että toivottavasti kukaan ei hae minua tappeluun. Asiat menneisyydestäni olivat mielessäni liian läsnä, hän kertoo The Hockey Newsille.

Newton koki nähneensä tappeluissa hyväksikäyttäjänsä lapsuudestaan.

Ducks lähetti Newtonin AHL:ään, eikä hän koskaan päässyt pelaamaan NHL:ssä. Seuraavalla kaudella hänet myytiin Colorado Avalanchen organisaatioon, ja tie jatkui AHL:n kautta CHL:ään.

CHL-joukkue Allen Americans pelasi kotiottelunsa Teksasissa lähellä yliopistoa, jossa Newton oli opiskellut. Tutussa ympäristössä riitti kavereita ja houkutuksia. Lapsuuden trauman aiheuttamaa tuskaa lievittääkseen Newton ratkesi ryyppäämään, petti vaimoaan ja tuli riippuvaiseksi purutupakasta.

CHL-kauden 2011–12 jälkeen Newton halusi tervehtyä. Hän aloitti intensiivisen terapian sekä pariterapian vaimonsa kanssa. Avun hakeminen pelasti Newtonin kiekkouran, joka on jatkunut kaudesta 2012–13 lähtien Euroopassa.

SM-liigaa hän pelasi vuosina 2015–19. JYPin lisäksi Newton edusti Vaasan Sportia ja Kouvolan Kookoota. Kaudella 2017–18 hän toimi alkukauden KooKoon varakapteenina, kunnes muutti helmikuun siirtorajalla JYPin riveihin. JYPissä hän ehti pelata kahden kauden aikana ainoastaan 30 runkosarjaottelua, joissa syntyi 11 tehopistettä.

SM-liigan lisäksi Newton on kiekkoillut Italiassa, Tshekissä, Saksassa ja viime kauden Norjassa, jossa hän pelasi ennen koronapandemiaa Storhamarissa 26 ottelua tehoin 6+10. Newton sanoo The Hockey Newsin haastattelussa elävänsä uransa parasta aikaa.

– Voin edelleen ajatella niitä vanhoja asioita, mutta siitä ei seuraa emotionaalisen liipaisimen laukaisua. Ei ole enää tuskaa, ei surua eikä vihaa.

Newton on myös valmis tapaamaan serkkunsa, joka hyväksikäytti häntä.

– Haluaisin kovasti tavata hänet. Halata, paiskata kättä ja keskustella hänen kanssaan. En niinkään kantaakseni kaunaa, vaan puhtaasta uteliaisuudesta. Haluan tietää, miten hän voi, koska se tapahtui myös hänelle. Hän oli itsekin joutunut seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, Newton paljastaa.

Newtonin The Hockey Newsille antamasta haastattelusta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Iltalehti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut