Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kävelijät jättävät jäähyväiset 50 kilometrille, arvokisamatka lyhenee

Tokion olympialaisten perjantain kilpailupäivä alkaa Suomen aikaa jo torstain puolella. Jarkko Kinnunen, Aleksi Ojala ja Aku Partanen aloittavat 50 kilometrin kävelyn kello 23.30, Japanin aikaa ani varhain kello 5.30.

Kävelijät jättävät kuninkuusmatkalle jäähyväiset talviurheilusta paremmin tutussa Sapporossa. Maantielajien kisapaikka on Tokiota pohjoisempana, jotta urheilijat eivät joutuisi niin kovaan helteeseen kuin Tokiossa. Aamulla lämpötila voi olla 25 asteen tienoilla, mutta nousee pian yli 30 asteen.

Kilpailijajoukon kokeneimpiin kuuluva Kinnunen tuntee haikeutta, kun bravuurimatka katoaa yleisurheilukartalta. Seuraavissa arvokisoissa pisin kävelymatka on sääntömuutoksen takia 35 kilometriä.

– 50 kilometrin kävely on hieno laji, jolla on tosi pitkät perinteet. Lisäksi itsellä on matkalla useita startteja alla, vuodesta 2006 Suomea arvokisoissa edustanut Kinnunen muistutti.

Kinnusen, 37, arvokisaputki jatkuu katkeamattomana, vaikka siihen tuli viime vuonna koronapandemian ja Tokion olympialaisten lykkääntymisen takia tauko.

Kinnusen tavoin Partanen on kokenut 50 kilometrin matkalla kovia. Hän on selvinnyt arvokisojen viisikymppisiltä maaliin viimeksi 2015.

– Lähden matkaan maltillisin fiiliksin ja luotan kovaan loppuun, Partanen muotoili tavoitteensa.

Ojala, 28, hankki olympiapaikan kävelemällä toukokuussa Tshekin Podebradyssa ajan 3.48.25. Hän oli Lontoon 2017 MM-kisoissa lupaavasti 14:s, mutta Berliinin 2018 EM-kisoissa hän keskeytti eikä ollut mukana MM-Dohassa 2019.

– Kilpailussa menen kilometrin kerrallaan ja katson, mitä tapahtuu.

Viilennyksen kävelijät hoitavat kylmäliiveillä ennen kilpailua. Kilpailun aikana kävelijät juovat 4–6 litraa ja jäähdyttävät itseään jäävedellä ja jäägeeleillä. Uutena keinona on rannepanta, johon laitetaan jäätä tai geeliä.

– Viilennys on pääasia. Sen täytyy onnistua, Ojala korosti.

Sapporossakaan reitin varrelle ei pääse yleisöä, sillä koronarajoitukset ovat voimassa pohjoisempanakin.

Naisten golfissa kolmas kierros

Perjantaina kilpailevat suomalaisista myös golffarit Matilda Castren ja Sanna Nuutinen, jotka jakavat 11. sijaa. Castren starttaa kolmannelle kierrokselle kello 1.54 Suomen aikaa, ja Nuutinen pääsee kentälle seuraavassa peliryhmässä kello 2.06.

Suomalaiset ovat kahden kierroksen jälkeen yhteistuloksessa –4. Matkaa kärkeen on jo yhdeksän lyöntiä, sillä maailmanlistan ykkönen, Yhdysvaltain Nelly Korda repi eroa muihin. Kesän arvokisavoittaja, LPGA:n mestaruuskilpailun voittanut Korda pelasi 62 lyönnin kierroksen viimeisen väylän tuplabogista huolimatta ja on yhteistuloksessa –13. Kakkossijaa jakaa kolme pelaajaa neljä lyöntiä Kordan takana.

Castren kertoi lyöntinsä tuntuvan paremmalta päivä päivältä.

– Toivotaan, että saan upotettua putit perjantaina, Castren sanoi.

Nuutinen sai torstaina pelinsä lentoon hyvillä lyönneillä ja onnistuneilla puteilla. Perjantaina haasteena on pitää kroppa ja pää kylmänä.

– Peli on kasassa. Välillä tulee huonojakin lyöntejä, mutta niistä pitää vain selvitä, Nuutinen sanoi ja nautti täysin siemauksin olympiagolfin tunnelmasta.

Sääennuste lupaa lauantaiksi trooppista myrskyä, joten perjantain kierros voi jäädä naisten olympiagolfin viimeiseksi Tokiossa.

– Toivottavasti päästään pelaamaan kaikki neljä kierrosta, Castren tuumasi.