Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tähti vaihtaa taas kakkoslajiinsa koripalloon: "En ole vuoteen koskenut palloon"

Viisinkertainen paralympiavoittaja Leo-Pekka Tähti vaihtaa ensi viikolla taas kakkoslajiinsa, kun hän suuntaa Espanjaan pyörätuolikoripallon pariin. Joukkueelleen Tähti oli luvannut olla paikalla kaksi viikkoa ennen sarjakauden alkua.

– En ole vuoteen koskenut palloon, mutta hyvillä fiiliksillä lähden, Tähti sanoi tänään Jalostajan paraurheilutiimin julkistuksessa.

Koripallokausi alkaa lokakuun toisena viikonloppuna ja jatkuu toukokuulle. Pelejä on joka viikonloppu, mutta koripallon lomassa Tähti harjoittelee Aurinkorannikolla päälajiaan kelausta ja viettää vapaa-aikaansa padelin parissa. Huippu-urheilijan ura jatkuu, ja ensi vuoden tavoitteena ovat parayleisurheilun MM-kisat Japanin Kobessa elo-syyskuussa.

Tähti on tiistaina julkistetun kuuden urheilijan ryhmän kapteeni. Sopimus on kolmevuotinen, mutta se ei sido Tähteä jatkamaan uraansa niin kauan.

– Kun ikää alkaa olla melkein 40 vuotta, vuosikin voi olla pitkä aika. Ensi vuoden MM-kisojen jälkeen katsotaan, miltä näyttää, 38-vuotias Tähti sanoi ja myönsi, että lopettamiseen päätyminen on pitkä prosessi.

– Kun lopettamisen aika oikeasti tulee, en varmaan silloin enää kaipaa huippu-urheilua. Toki voin silti mennä keväällä Sveitsiin kilpailemaan omaksi ilokseni, koska siellä on maailman parhaat kisat. Siellä pääsee omantasoiseensa erään, Tähti kertoi.

Kuuden urheilijan tukiryhmä

Porilaisella on jo virityksiä urheilun jälkeiseen elämään, sillä hän on hiljattain perustanut sisarensa kanssa markkinointialan yrityksen. Oman urheilemisen ohella hän valmentaa Esa-Pekka Mattilaa.

– Vielä mennään urheilu edellä. Nälkää riittää, ja Tokiosta sitä jäi vielä enemmän, Tähti sanoi, mutta kertoi Tokion kisan analysoinnin olevan edessä vasta tuonnempana.

Tokiossa hänen neljien paralympialaisten kultaputkensa 100 metrillä rikkoutui, kun 18-vuotias thaimaalainen Athiwat Paeng-Nuea ehti suoranmitalla edelle. Hopea oli kuitenkin kova saavutus, eikä Tähti sano varmuudella ei kuudensillekaan peräkkäisille paralympialaisille Pariisissa 2024. Kuusien paralympialaisten ratakelaajia on maailmassa muitakin, mutta mitali kuusissa peräkkäisissä paralympialaisissa kiehtoo.

Tiistaina julkistettu paraurheilun ryhmä on jatkoa edelliselle kolmevuotiselle tukiprojektille, josta jatkavat Tähden lisäksi Tokiossa ensimmäisen paralympiamitalinsa kelannut Amanda Kotaja ja vasta 17-vuotias yleisurheilija Iida Lounela. Uusina ovat mukana Tokiossa 12:nneksi yltänyt kouluratsastaja Pia-Pauliina Reitti, Pekingin ensi talven paralympialaisiin tähyävä maastohiihtäjä Inkki Inola sekä uimari Jenna Rajahalme.