Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Tragedia oli lähellä EM-jalkapallon finaalissa Lontoossa

Heinäkuussa Lontoon Wembley-stadionilla pelattu jalkapallon miesten EM-loppuottelu Englannin ja Italian välillä oli päättyä tragediaan, kertoo tuore tutkimus.

– Joukko englantilaisfaneja muutti kansallisen ylpeyden päivän häpeälliseksi päiväksi, tutkimusraportin tekoa johtanut Louise Casey julisti raportissa.

Ottelua ennen mellakoitiin stadionin ulkopuolella, ja ilman pääsylippua olleet englantilaisfanit pyrkivät väkisin sisään stadionille. Raportin mukaan noin 2 000 onnistui tässä, useassa tapauksessa väkivallan myötä.

– Englantilaisfanien ison vähemmistön käytös ei ollut pelkästään häpeällistä, se myös vaaransi ihmisiä. Joukkueemme oli ensimmäisessä arvoturnausfinaalissaan 55 vuoteen, mutta sen petti joukko liputtomia, juopuneita ja huumeiden vaikutuksessa olleita roistoja, jotka pahoinpitelivät viattomia sivullisia, poliiseja, vapaaehtoisia ja Wembleyn työntekijöitä, raportissa kerrottiin.

– Olemme todella onnekkaita, että pahoilta vammoilta tai pahemmaltakin pitkälti vältyttiin.

Raportin mukaan kaaosta avitti "kollektiivinen epäonnistuminen" valmistautumisessa otteluun. Muun muassa järjestyshenkilöstöstä uupui kokemusta, johtuen osin koronan aiheuttamasta tilanteesta.

– Se jätti organisaation haavoittuvaan tilaan, vastassaan aggressiivisin ja öykkärimäisin joukko, jota Wembley on koskaan joutunut kokemaan, Casey kirjoitti.

Italia voitti ottelun rangaistuspotkukilpailun jälkeen. Jos Englanti olisi voittanut mestaruuden, se olisi raportin mukaan tuonut "valtavasti lisää turvallisuusriskiä" stadionille. Jopa 6 000 ihmistä olisi tunkeutunut stadionille juhlimaan sen jälkeen, kun ovet oli avattu stadionilla olleiden katsojien poistumista varten.

Caseyn mukaan Englannin jalkapalloliiton ja Wembleyn olisi otettava tiukempi linja huonosti käyttäytyviä kannattajia kohtaan.

– Tällainen käytös on pyyhittävä pois jalkapallosta. Meidän kaikkien on varmistettava yhdessä, että tällaista ei enää koskaan tapahdu.