Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Iivo Niskasta ei nähdä miesten päätösmatkalla – "Rintaa painoi ja kurkkua kuivasi sen verran"

Iivo Niskanen paljasti torstaina jättävänsä miesten olympiahiihtojen päätösmatkan väliin, joten hänen komea kisaurakkansa on paketissa. Päätös kypsyi keskiviikkona kovassa pakkasessa hiihdetyn pariviestin myötä.

– Tiesin, että ekstrakylmä ja kuiva keli on aika kova hengitykselle etenkin tuossa lajissa, jota eilen revittiin. Kun aamulla heräsin, rintaa painoi ja kurkkua kuivasi sen verran, että on vaikea palautua sellaiseen iskuun, että lauantaina olisi hyvä kroppa, Niskanen perusteli ratkaisuaan torstaina pariviestin mitaliseremonian jälkeen.

Pekingin olympialaisten miesten päätösmatka on lauantaina vapaalla hiihtotavalla kisattava 50 kilometrin kilpailu.

"Näihin seremonioihin ei kyllästy"

Niskasella on kotiin kannettavanaan kolme mitalia, sillä hän ylsi Zhangjiakoussa olympiavoittoon 15 kilometrin perinteisen kisassa, oli pronssilla yhdistelmäkilpailussa ja Joni Mäen kanssa hopealla pariviestissä.

Niskanen ja Mäki saivat pariviestin hopeamitalit kaulaansa hämärtyneessä Zhangjiakoun illassa torstaina. Mitalit maistuivat kummallekin hyvältä.

– Näihin seremonioihin ei kyllästy. Oli kiva tulla pokkaamaan mitali. Sitä on makusteltu päivä ja palauduttu sen verran, että jaksoimme nousta korokkeelle, Niskanen totesi mitaliseremonian jälkeen.

Vieressä Mäki tunnelmoi uransa ensimmäistä olympiamitalia.

– Aika huikea fiilis on päästä isojen kisojen palkintojenjakoon, toivottavasti joskus uudestaan. Olympiamitali on aina olympiamitali. En tiedä, uskoinko itsekään, että sitä ensimmäisissä olympialaisissani saisin. Kova kaveri tuli vierelle ja mahdollisti sen. Onhan tämä kova juttu, Mäki kehui Niskasta.

Mäelle nousu aikuisten arvokisoissa palkintopallille ei ollut uran ensimmäinen, sillä hän oli viime vuonna Ristomatti Hakolan kanssa pariviestin MM-hopealla.

Niskanen ja Mäki palaavat kotimaahan perjantaina lennolla, jolla on useita muitakin Suomen olympiajoukkueen urheilijoita. Niskasella oli resepti mitalien juhlistamiseen – jatkaa menestystä laduilla.

– Joni voittaa lauantaina Lahdessa, ja minä yritän paikata toivottavasti viimeistään Holmenkollenilla, Niskanen sanoi.

Ensi viikon lauantaina Salpausselän kisoissa Lahdessa hiihdetään maailmancupin vapaan sprintti.

– Eiköhän me nautiskella. Päällimmäisenä on mielessä, että pitäisi kotiin päästä, Niskanen jatkoi.

"Kyllä meidänkin pitää alkaa käydä lenkillä"

Pariviestin kultaa voittaneen Norjan tähtinimi Johannes Hösflot Kläbo kehui hiihtopariaan Erik Valnesia ja tokaisi norjalaismedialle tämän saaneen Niskasen ja Venäjän Aleksandr Bolshunovin näyttämään kuin pikkupojilta.

– Kyllä meidänkin pitää alkaa käydä lenkillä, jotta pärjäämme Valnesille, Niskanen lohkaisi torstaina.

Miesten 50 kilometrin kisassa ovat suomalaisista mukana Perttu Hyvärinen ja Remi Lindholm. Olympiahiihdot sunnuntaina päättävälle naisten 30 kilometrin vapaan matkalle lähtevät Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski.