Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntän Juupaluoma päästeli Päitsin ykköseksi

Vasta 21-vuotias mänttäläinen metallityömies Peetu Juupaluoma ehti ykköseksi jo 86. kerran järjestetyssä kovien miesten ja kestävien enduropyörien perinteikkäässä Päijänteen ympäriajossa eli tuttavallisemmin Päitsissä.

Raskaan kisan kakkoseksi kaasutteli SsMK:n kokenut sotaratsu Antti Hänninen, joka jäi voittaja Juupaluomasta minuutin ja 15 sekuntia. Kolmanneksi kykeni 34-vuotias TMK:n Markus Michelsson, joka jäi kakkossijasta rapiat kaksi minuuttia.

Kaksipäiväisessä perinnerypistyksessä ajettiin kaikkiaan 26 maastokoetta ja kokonaista 194 maastokoekilometriä. Voittaja ajoi maastokokeet yhteisajaltaan pari minuuttia alle kuuden tunnin. Kahdella parhaalla oli alla Husqvarna, pronssimies Michelsson ajoi KTM:llä.

Juupaluoma saapui kisaan suoraan Espanjasta ja Espanjaan hän matkaa pian uudestaan.

– Espanjassa on paljon mukavampi ajaa kuin kevätsohjoisessa Suomessa, hienokseltaan ruskettunut Juupaluoma mainitsi.

Maanantaina töihin

Juupaluoma sanoi ajamisessaan olleen varmuutta etenkin pitkillä taipaleilla. Hän oli koko ajan tietoinen kilpailun kulusta ja sanoi välttäneensä turhia riskejä päätössunnuntain aikana.

Nyt sitten nukut yön hyvin ja lepäät maanantain, vai kuinka?

– No en. Lähden heti maanantaiaamusta tekemään kouria metsäkoneisiin, Juupaluoma sanoi.

Kakkoseksi kyennyt Hänninen soimasi itseään virheiden määrästä.

– Ajoin mielestäni huonosti myös silloin kun johdin kisaa. Niin paljon ei saisi töpeksiä kuin mitä minä nyt töpeksin, tulppamurheisiinkin joutunut Hänninen tuskaili.

Päitsin tyytyväisin taisi lopulta olla Michelsson.

– Minulla ei ollut kisassa minkäänlaista painetta, eikä vähääkään stressiä, jo jäähdyttelijäksi tunnustautunut Michelsson sanoi.

Michelsson on monialainen urheilija, joka mielellään ui, hiihtää ja maastopyöräilee.

– Kaipa minun on myös endurossa jatkettava kun näinkin hyvin meni, Michelsson myhäili.

Päitsi-legenda selvitti suman

Asikkalan Vääksystä lauantaina startanneessa Päijänteen ympäriajossa endurokuskit jättivät taakseen muiden muassa sellaisia supisuomalaisia taajamia kuin Vesivehmaa, Kuhmoinen, Orimattila, Mäntsälä ja Tuusula.

Maalipaikka Vantaan vauhtikeskus osoittautui turhan kapeaksi alueeksi. Huima määrä huoltopakuja ja muita ajoneuvoja jäi mainitun keskuksen tulo- ja menoväylälle pitkittäin ja poikittain, joten suma seisoi. Sumaa selvittämään tarvittiin viisinkertainen Päitsin voittaja (ja moninkertainen ratamestari), jo 83-vuotias Pertti Kärhä, jonka asenne ja ammattitaito auttoivat autot liikkeelle tarvittaviin suuntiin.

Päijänteen ympäriajon järjestelyistä vastasi tänä vuonna 100 vuotta täyttävä Helsingin Moottorikerho yhdessä 25 muun seuran ja yhdistyksen kanssa.