Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoitus, kilpasiskon katkennut suksi ja kuperkeikka – Minja Korhonen teki MM-Planicassa yhdistetyn lajihistoriaa parhaana suomalaisena

Yhdistetyn urheilija Minja Korhonen teki perjantaina suomalaista lajihistoriaa, kun hän sivakoi kolmesta suomalaisurheilijasta ensimmäisenä maaliin Slovenian Planicassa järjestettävissä pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuissa.

Yhdistetyn naisten kilpailu oli toista kertaa MM-ohjelmassa, mutta Suomi ei lähettänyt joukkuetta vielä Saksan Oberstdorfiin kaksi vuotta sitten. Nyt Korhonen nousi normaalimäen kilpailun 26. sijalta 23:nneksi viiden kilometrin hiihto-osuudella.

– Tulokseen en ole ihan tyytyväinen, mutta ei päivästä jäänyt negatiivistakaan kuvaa, Korhonen jutteli urakan jälkeen.

Hän saapui maaliin reilut neljä minuuttia norjalaisvoittaja Gyda Westvold Hansenin jälkeen. Kaikki maailmancupin kilpailut voittanut Hansen jätti toiseksi Saksan Nathalie Armbrusterin ja kolmanneksi Japanin Haruka Kasain.

Korhonen tarvitsi parhaaksi suomalaiseksi nousuun apua Alva Thorsilta, jolla riitti epäonnea. Mäessä mukavasti onnistunut ja 81 metriä hypännyt Thors lähti ladulle 21:ntenä 44 sekuntia ennen Korhosta, mutta kaatui ja katkaisi suksensa.

– Sain nopeasti uuden suksen, mutta aikaa meni kaikkiaan yli minuutti, 27:nneksi jäänyt Thors harmitteli.

– Aluksi hiihto tuntui hyvältä. Oli siistiä hiihtää ja hienoa kuulla kannustusta.

Henkisiä vaurioita

Korhonen nousi rytäkän vuoksi Thorsin ohi. Thors myönsi huomanneensa, että Korhonen ohitti hänet ja oli matkalla kohti suomalaista lajihistoriaa.

– Nopeasti näin, että suomalainen jäi taakse, mutta jatkoin vain omaa hiihtoa, Korhonen avasi tilannetta.

Hänkään ei välttynyt kuperkeikalta, vaan kaatui loppupuolella.

– Selvisin ehkä pahimmasta mutkasta, mutta sitten upposin, eikä pakka pysynyt kasassa, maitohappojen kangistama 15-vuotias Korhonen avasi sohjoisen ladun kokemuksia.

– Tuli vain henkisiä vaurioita, mutta niistä selviää, Korhonen naurahti.

– Hyvä hiihto oli alla, joten kaatuminen harmitti. Mutta en taistellut kuitenkaan voitosta. Hiihto kulkee hyvin.

Anna Kerko lähti ladulle 28:ntena, mutta jäi koko kilpailun viimeiseksi 31:nneksi.

– Lähdin vähän puolikuntoisena ladulle. Latu oli sohjoinen ja lenkki oli rankka. Huonoin yhdistelmä minulle. Lähdin kyllä ok-vauhtia liikkeelle, mutta ensimmäisen mäen jälkeen alkoi tuntua keuhkoissa.

Sauvat pystyyn lajin puolesta

Perjantaina tuli kuluneeksi vuosi siitä, kun Venäjä aloitti Ukrainaan kohdistamansa hyökkäyssodan. MM-kilpailujen hiihtojen lähtöalueella yhdistetyn naiset nostivat ennen kilpailua suksisauvansa kohti taivasta, mutta kyseessä ei ollut mielenosoitus Ukrainan vaan lajin puolesta.

– Tätä on tehty maailmancupin kilpailuissakin. Tämä on meidän pieni mielenosoitus sille, että meillekin löytyisi vielä paikka, Korhonen valaisi.

Taustalla on Kansainvälisen olympiakomitean päätös olla ottamatta yhdistetyn naisten kilpailua vuoden 2026 olympiaohjelmaan. Myös miesten kilpailu on vaarassa poistua olympialaisista, mutta vasta 2030.

– Naisten yhdistetyn pitäisi päästä olympialaisiin, eikä naisten yhdistetty ole mikään poikkeus, 15-vuotias Kerko ja 17-vuotias Thors paaluttivat.