Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvallat leikkaa miljardilla avustustaan Afganistanille – syynä maan poliittinen umpikuja

Yhdysvallat leikkaa Afganistanille antamaansa rahallista tukea miljardilla dollarilla, kertoo ulkoministeri Mike Pompeo. Syynä on Afganistanin poliittinen umpikuja.

Maalla on vaikeuksia muodostaa toimivaa hallintoa. Syyskuisten presidentinvaalien jälkeen voittoa ovat julistaneet sekä presidentti Ashraf Ghani että hänen vastustajansa Abdullah Abdullah.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa osapuolia paimentaneen Pompeon mukaan Yhdysvallat on pettynyt jatkuvaan valtataisteluun.

– Heidän epäonnistumisensa on vahingoittanut Yhdysvaltain ja Afganistanin suhteita. Lisäksi se on, surullista kyllä, epäkunnioittavaa kaikkia tämän maan tulevaisuuden eteen uhrauksia tehneitä osapuolia kohtaan, Pompeo totesi lausunnossaan.

Pompeon kerrotaan tavanneen Ghania ja Abdullahia sekä yhdessä että erikseen. Avustusleikkauksista huolimatta Pompeo sanoi toimittajille suhtautuvansa ratkaisun löytymiseen optimistisesti.

– Nähdäkseni olemme lähempänä kuin koskaan, hän sanoi.

Sopimus Talebanin kanssa pitää

Ensimmäinen miljardi on määrä leikata avustuksista heti. Yhdysvallat on valmis jatkamaan leikkauksia toisella miljardilla ensi vuonna. Myös erilaiset lisäleikkaukset ovat mahdollisia.

Helmikuussa Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa pois Afganistanista osana ääriliike Talebanin kanssa solmittua sopimusta. Yhdysvaltain tavoitteena on kotiuttaa noin 13 000 ihmistä Afganistanista viimeistään ensi vuonna.

Pompeon mukaan Talebanin taistelijat eivät ole hyökänneet Yhdysvaltain joukkoja vastaan sopimuksen sinetöinnin jälkeen.

– He sitoutuivat väkivallan vähentämiseen ja niin he ovat suurelta osin toimineet, Pompeo muotoili.

Afganistanin hallinnon ja Talebanin välille kaavaillut neuvottelut sen sijaan eivät ole edenneet. Pompeo suomi hallintoa myös siitä, ettei se ole koonnut ryhmää tapaamiseen Talebanin kanssa.

Afganistanissa olevien Naton ja liittoutuneiden joukkojen vetäytymistä on viime viikkoina hidastanut koronavirus.

New York Timesin mukaan joukkojen kaikki liike Afganistaniin ja sieltä pois on päätetty keskeyttää vähintään kuukaudeksi. Maasta oli määrä kotiuttaa lähikuukausina tuhansia sotilaita.