Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ravintoloiden väliaikainen sulkeminen on saanut eduskunnassa viimeisen sinetin

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) piti torstaina tiedotustilaisuuden eduskunnan valtiosalissa. Markku Ulander / LEHTIKUVA
STT

STT

Ravintoloiden väliaikainen sulkeminen on saanut eduskunnassa viimeisen sinetin. Eduskunta päätti, ettei valtioneuvoston asetusta ravitsemisliikkeiden sulkemisesta kumota.

Ravintoloiden ja kahviloiden pitää valtioneuvoston asetuksen mukaan sulkea ovensa asiakkailta kaikissa Suomen maakunnissa, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi 4. huhtikuuta. Ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu.

Näillä näkymin ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti.

Eduskunta hyväksyi jo lauantaina hallituksen esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa. Ravintolat määrätään suljettaviksi kuitenkin vasta, kun eduskunta on käsitellyt asetuksen.

"Ravintolat merkittäviä tartuntojen levittäjiä"

Eduskunta päätti ravintoloiden sulkemisesta valiokunnan mietinnön pohjalta. Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) kertoi torstaina, että valiokunta pohti sitä, onko toimenpide asianmukainen, oikeasuhteinen ja välttämätön ja päätyi siihen, ettei se esitä asetusta kumottavaksi.

– Asetus on tarpeen lähikontaktien vähentämiseksi, tartuntojen vähentämiseksi, jotta kuolemantapauksia saadaan alennettua, Ojala-Niemelä sanoi.

Ojala-Niemelän mukaan valiokunta pohti torstaina samaa asiaa kuin viime viikolla – onko ravintolat laitettava kiinni koko maassa vai voisiko sulkemiset rajata alueellisesti. Ojala-Niemelän mukaan valiokunta päätyi siihen, että jos ravitsemisliikkeitä suljettaisiin alueellisesti eriaikaisesti, se ei ehkäisisi tartuntojen leviämistä tehokkaasti ja ennakoivasti.

Myös valtioneuvosto katsoi näin perustelumuistiossaan.

Ojala-Niemelä lisäsi, että ravitsemisliikkeet ovat kansainvälisten kokemusten ja tapauskohtaisten kertomusten perusteella osoittautuneet merkittäväksi tartuntojen leviämisen edistäjäksi.

Valiokunta kuitenkin korosti sitä, että valtioneuvoston asetusta pitää muuttaa ja sulkemisesta luopua alueella, jossa ravintoloita ei ole enää välttämätöntä pitää suljettuina.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut