Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Koronapelko ryöpsähti rajuksi rasismiksi Kiinassa – mustia ei palvella ravintoloissa ja häädetään kodeistaan

15 miljoonan asukkaan Guangzhou on Kiinan suurimpia kaupunkeja. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat varoitti lauantaina afroamerikkalaisia matkustamasta eteläkiinalaiseen Guangzhoun kaupunkiin, missä mustien kerrotaan joutuneen viime päivinä rajun syrjinnän kohteiksi.

Taustalla on pelko koronaviruksesta. Guangzhoussa on todettu useita uusia virustartuntoja, jotka on liitetty kaupungin nigerialaisväestöön.

Sen takia viranomaiset ovat Yhdysvaltojen Guangzhoun-konsulaatin mukaan pakottaneet koronavirustesteihin ja karanteeniin ihmisiä, joilla katsotaan olleen "afrikkalaisia kontakteja".

– Poliisi on myös kieltänyt baareja ja ravintoloita palvelemasta asiakkaita, joilla vaikuttaa olevan afrikkalaisia juuria. Afroamerikkalaiset ovat lisäksi kertoneet, että jotkut yritykset ja hotellit eivät suostu ottamaan heitä asiakkaakseen, konsulaatti kirjoitti uutiskanava CNN :n näkemässä tiedonannossa.

"En pysty ostamaan ruokaa mistään"

15 miljoonan asukkaan Guangzhou on Kiinan suurimpia kaupunkeja. Useat koronavirustartunnan saaneista olivat Kiinan valtiollisen median mukaan viettäneet aikaa Guangzhoun Pikku-Afrikkana tunnetussa kaupunginosassa.

Kohu kuumeni, kun paljastui, että koronadiagnoosin saaneista useat eivät olleet noudattaneet karanteenimääräyksiä, vaan olivat käyneet ravintoloissa ja muissa julkisissa paikoissa. Sääntöjä rikkoneiden kerrottiin olevan Nigerian kansalaisia. Heidän toimintansa takia lähes 2 000 ihmistä jouduttiin testaamaan tai määräämään karanteeniin, Kiinan valtiollinen media kertoi.

Monet mustat kertoivat uutistoimisto AFP:lle joutuneensa Guangzhoussa rajun rasismin ja syrjinnän kohteiksi. Ugandalainen vaihto-oppilas Tony Mathias, 24, häädettiin asunnostaan maanantaina.

– Olen nukkunut neljä päivää sillan alla syömättä. En pysty ostamaan ruokaa mistään. Kaupat ja ravintolat eivät suostu palvelemaan minua. Poliisi käski vain lähtemään johonkin toiseen kaupunkiin, hän kertoi AFP:lle.

Joitain mustia on käsketty pysymään kotonaan, vaikka heidän koronatestinsä olivat negatiiviset eivätkä he ole matkustaneet ulkomaille vuosiin.

Kiinan ulkoministeriö myönsi aiemmin viikolla, että afrikkalaisen väestön kanssa on ollut joitain "väärinkäsityksiä".

– Haluan korostaa, että Kiinan hallitus kohtelee kaikkia ulkomaalaisia Kiinassa tasa-arvoisesti, ulkoministeriön edustaja vakuutti.

Intia aikoo jatkaa liikkumiskieltoa

Intia aikoo jatkaa koronaviruksen takia määrättyä maailman suurinta liikkumiskieltoa.

Intian 1,3 miljardia asukasta määrättiin pysymään kotonaan 25. maaliskuuta. Kiellon on määrä päättyä tiistaina.

Pääkaupunki Delhin johtava ministeri tviittasi , että pääministeri Narendra Modi on päättänyt jatkaa kieltoa. Modilta ei ole vielä saatu asiasta virallista ilmoitusta. Viranomaisten mukaan Modin ilmoitus asiasta ei tule ennen sunnuntaita.

Liikkumiskieltoa jatketaan ilmeisesti kahdella viikolla. Intian osavaltioiden ja alueiden monet ministerit ovat painostaneet Modia rajoitusten jatkamiseen, koska koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen kuolleiden määrä on jatkanut kasvuaan.

Intiassa on tähän mennessä kerrottu vajaan 7 900 ihmisen saaneen koronavirustartunnan. Kuolleita on reilut 240. Miljoonaa asukasta kohti kuolleita on 0,2.

Rajoitusten jatkamisella halutaan estää liikkuminen osavaltioiden välillä

Kaksi osavaltiota, Odisha ja Punjab, on jo pidentänyt liikkumisrajoituksia kahdella viikolla. Monien mielestä tarvitaan kuitenkin koko maata koskevia rajoituksia, joilla estetään ihmisten liikkuminen osavaltioiden välillä.

– Tänä päivänä Intia on paremmassa asemassa kuin monet kehittyneet maat, koska me aloimme rajoittaa liikkumista varhain. Jos rajoitukset lopetetaan nyt, kaikki saavuttamamme hyöty valuu hukkaan, sanoi pääkaupunki Delhin johtava ministeri Arvind Kejriwal Twitterissä.

Videokokoukseen lauantaina osallistuneet muut ministerit kertoivat tiedotusvälineille, että rajoituksia jatkettaisiin kahdella viikolla.

Intiassa miljoonat ihmiset ovat menettäneet työnsä kolme viikkoa jatkuneiden rajoitusten aikana. Tämä puolestaan aiheutti suuren muuttoliikkeen, kun työtä vaille jääneet ihmiset matkasivat kotikyliinsä.

Koronaviruksen pahimpia paikkoja ovat Mumbai ja pääkaupunki Delhi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut