Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Osalla Finnairin aukeavista kaukolennoista ulkomaista työvoimaa, kun lomautukset jatkuvat Helsingissä – matkustamohenkilökunta hermostui

Finnairin matkustamohenkilökunta hermostui yhtiön kertomista uusista lomautuksista, sillä samalla kaukoreittejä avataan uudelleen osittain ulkomaisella työvoimalla, kertoo Yle .

Keskiviikkona kerrottiin, että Finnair aloittaa henkilöstönsä kanssa neuvottelut mahdollisista lisälomautuksista. Yt-neuvottelut koskevat Suomessa noin 6 100:aa työntekijää, ja ne aloitetaan ensi viikolla. Lomautukset voivat olla määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia, tarjolla olevan työmäärän mukaisesti.

Suomen Lentoemäntä- ja stuerttiyhdistyksen puheenjohtaja Jari Toivonen kertoo Ylelle, että kolmella avautuvalla reitillä ei ole ollenkaan suomalaista matkustamohenkilökuntaa, koska palvelu on aiemmin ulkoistettu ulkomaiselle yritykselle. Ylen mukaan lomautettujen työntekijöiden on vaikea niellä sitä, että ensimmäisiä reittejä hoidetaan alihankinnan kautta.

"Voimassa oleva ostopalvelusopimus"

Talousvaikeuksista kärsinyt Finnair solmi vuonna 2014 OSM Aviationin kanssa sopimuksen matkustamopalvelun alihankinnasta osalla reiteistä.

– Koska meillä on OSM:n kanssa voimassa oleva ostopalvelusopimus, matkustamopalvelu ostetaan heiltä näille reiteille. Kysymys ei siis ole vuokratyövoiman käytöstä, vaan Finnair kunnioittaa solmimiaan sopimuksia ja niiden ehtoja, kertoo Finnairin viestintä- ja yhteiskuntavastuujohtaja Arja Suominen sähköpostivastauksessaan Ylelle.

Finnair kertoo Ylelle, että se on valmis keskustelemaan matkustamopalvelun toteuttamisesta omin voimin kyseisillä reiteillä, jos matkustamohenkilökunnan kanssa käytävissä säästöneuvotteluissa löydetään kustannustehokas ratkaisu.

Koronapandemiasta pahasti kärsinyt Finnair lentää huhti–kesäkuussa vain noin viisi prosenttia normaalista liikenteestään. Heinäkuusta alkaen lentoja lisätään asteittain.