Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Nissanille yli kuuden miljardin dollarin tappiot, sulkee tehtaansa Espanjassa

Nissanin työntekijät protestoivat tehtaan sulkemista Barcelonassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Japanilainen autovalmistaja Nissan on odotetusti vähentämässä painotustaan Euroopassa.

Yhtiö kertoi tulosjulkistuksen yhteydessä torstaina, että se on päättänyt sulkea Barcelonassa sijaitsevan 3 000 työntekijän tehtaansa. Se on osa järjestelyä, jossa yhtiö vähentää kokonaistuotantoaan viidenneksellä.

Vaikeuksista kärsineen Nissanin tulos oli vielä odotettua huonompi. Yhtiö kertoi maaliskuuhun loppuneen tilivuotensa päättyneen yli 6,2 miljardia dollaria (5,6 miljardia euroa) tappiolle. Kyseessä on yhtiön ensimmäinen tappiollinen tilivuosi sitten vuoden 2009.

Espanjan hallitus kertoi tehneensä kaikkensa tehtaan sulkemisen estämiseksi. Espanja on Saksan jälkeen EU:n toiseksi suurin autonvalmistusmaa.

Yhteistyötä tekevät Nissan, Renault ja Mitsubishi kertoivat keskiviikkona jakavansa markkinat osaltaan maantieteellisesti. Järjestelyssä Eurooppa jää Renault'n vastuulle.

Nissanin on puolestaan tarkoitus keskittyä Japanin, Kiinan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Yhteistyökumppanit ovat perustelleet uudistusta tehokkuuden ja kilpailukyvyn kohentamisella. Kolmikon yhteistyössä on aiemmin ollut jännitteitä. Uudessa järjestelyssä kuhunkin markkinasegmenttiin kehitetään yhden valmistajan johdolla vain yksi perusmalli, jonka muut omaksuvat mallistoonsa.

Uusille irtisanomisille voi olla tarvetta

Nissan ei antanut ennustetta nykyiselle tuloskaudelle, vaan se vetosi vallitsevaan epävarmuuteen. Vuotta aiemmin yrityksen tulos oli lähes kolme miljardia dollaria (2,7 miljardia euroa) voitollinen.

Yhtiön tulosta ovat syöneet heikko kysyntä ja automarkkinoiden yleinen heikko tilanne koronaviruspandemian keskellä. Nissan on kärsinyt pahoin myös entisen toimitusjohtajansa Carlos Ghosnin erottamisesta syksyllä 2018 sekä sitä seuranneesta pidätyksestä ja tutkinnasta.

Nissanin liiketoimintaympäristö on äärimmäisen vaikea, japanilaisen TIW -konsulttiyhtiön autoanalyytikko Satoru Takada sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Nissan on jo kertonut irtisanomisista, mutta lisää kenties tarvitaan, hän arvioi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut