Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hallitus kertoo neljännestä lisätalousarviosta noin kello 20.30.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan toimeentulotukeen voitaisiin harkita korotuksia, jotka voisivat olla myös väliaikaisia. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Hallitus pitää tänään noin kello 20.30. tiedotustilaisuuden vuoden neljännestä lisätalousarvioesityksestä. Lisäbudjetin odotetaan olevan ennätyssuuri.

Neuvotteluiden alku on tänään venynyt useaan otteeseen.

Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rk.), sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Neuvotteluihin sisään mennessään puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) oli toiveikas siitä, että valmista voisi tulla vielä tänään. Hänen mukaansa töitä on tehty koko ajan.

Neuvottelujen siirtymisestä iltaan kertoi aiemmin päivällä pääministeri Sanna Marin (sd.) Twitterissä. Marinin mukaan kyseessä on iso kokonaisuus ja ryhmien väliset keskustelut olivat kesken.

STT:n tietojen mukaan esimerkiksi toimeentulotuen väliaikainen korottaminen on asia, jonka työstäminen vie aikaa. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toivoi ennen kuin neuvotteluiden oli määrä alkaa, että toimeentulotukeen voitaisiin harkita korotuksia, jotka voisivat olla väliaikaisia.

Tiettävästi hallituksessa olisi tähän haluja, mutta toteuttaminen on lakiteknisesti hankalaa.

Vasta sairauslomalta palannut Marin ei ole ollut paikan päällä Säätytalossa lisätalousarvioneuvotteluissa. Marinin esikunnasta kerrotaan, että hän on johtanut hallituspuolueiden johtoviisikon neuvotteluita Kesärannasta käsin etäyhteydellä.

Marin on kärsinyt yskästä ja äänen käheytymisestä jälleen maanantaina käytyjen neuvotteluiden jälkeen.

Pääministeri palasi viikon sairauslomalta eilen. Hän kertoi Twitterissä joutuvansa vielä säästämään ääntään sitkeän yskän jäljiltä, mutta hoitavansa työtehtäviään muutoin normaalisti.

Marin jäi sairauslomalle 25. toukokuuta vilustumisen vuoksi. Hänelle oli tehty varmuuden vuoksi myös koronatesti, jonka tulos oli negatiivinen.

Neuvotteluiden piti alkaa kello 12, ja iso osa ministereistä saapuikin paikalle. Pian koko hallituksen neuvotteluiden alkua viivytettiin kello kolmeen, josta neuvotteluiden alku siirtyi vieläkin myöhemmäksi.

Tukea toimeentuloon ja lisää opiskelupaikkoja?

Tukipäätöksiä odotetaan varsinkin kaupungeissa ja kunnissa, joille on koitunut tulonmenetyksiä ja kustannuksia kasvaneista sosiaali- ja terveysmenoista. Myös koville joutunut joukkoliikenne kaipaa tukea.

Rahaa ollaan varaamassa myös opiskelupaikkojen lisäämiseen. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) on pitänyt esillä, että suunnitelmia aloituspaikkojen lisäämisestä aikaistettaisiin jo tälle vuodelle.

"Maskeista ei keskustella"

On vielä epävarmaa, mistä kaikesta hallitus pääsee tänään ratkaisuihin.

Peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan maskeista ei Säätytalolla tänään keskustella. Hallitukselta odotetaan tällä viikolla kantaa maskien käyttämiseen julkisilla paikoilla ja turvallisista matkustusmahdollisuuksista ulkomaille.

Eilen julkaistussa raportissaan hallituksen asettama tiedepaneeli suositteli kasvomaskien käyttämistä julkisilla paikoilla ja joukkoliikenteessä. Viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriön selvitys ei kuitenkaan löytänyt selkeitä näyttöjä maskien hyödyistä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan ainakin eurooppalaisessa lentoliikenteessä maskien käyttämisestä näyttää tulevan yleinen käytäntö. Myös lentoyhtiö Finnair edellyttää matkustajilta ja henkilökunnalta suu- ja nenäsuojan käyttämistä.

– Ehkä Suomenkin on hyvä siihen varustautua, että kun rajoja avataan, voi tulla liikennöitsijöitä ja eri maitakin, jotka vaativat maskien käyttöä. Siitä voi tulla sellainen arkivaruste tämän vuoden aikana, Haavisto sanoi Säätytalolla toimittajille.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut