Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kulmuni Ylellä: Keskustan hallitusvedosta vastaavat valtiovarainministeri ja puolueen muut ministerit

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni. Arkistokuva. Vesa Moilanen / Lehtikuva

STT

Keskustan puheenjohtaja ja valtiovarainministerin tehtävästä luopuva Katri Kulmuni kertoi maanantaina Ylen A-studiossa, että keskustan hallituspolitiikan johdosta vastaavat valtiovarainministeri ja puolueen muut ministerit. Aiemmin Kulmuni on sanonut jatkavansa puolueen ministeriryhmän johdossa, vaikkei jatka hallituksessa ministerinä.

– Kapula siirtyy tietenkin hallitusvedon osalta nyt valtiovarainministerille, ja meidän muut ministerit keskustaryhmän osalta tekevät töitä siellä, Kulmuni sanoi.

Kulmunin mukaan hän jatkaa hallitusviisikossa yleisten puoluepoliittisten linjausten tekemisessä keskustan puheenjohtajan roolissa. Hän ei kuitenkaan olisi mukana valtioneuvoston valmistelutyössä.

– En minä voi osallistua valtioneuvoston ulkopuolisena jäsenenä minkäänlaiseen valmisteluun ja hallituksen valmisteluelinten toimintaan tietenkään, Kulmuni sanoi.

Keskusta esitti aiemmin tänään, että valtiovarainministeriksi siirtyy puhemies Matti Vanhanen.

Vaikka Kulmuni useaan otteeseen painotti tulevan valtiovarainministerin vastaavan keskustaryhmän hallitusvedosta, Vanhanen painotti tarttuvansa vain ministerin salkkuun.

Hän korosti jälleen, että keskittyy ainoastaan valtiovarainministerin tehtävään. Hän sanoi noudattavansa hallituksen linjaa, ja keskustan johto määrittää puolueen linjan.

– Helposti nyt ryhdytään ajattelemaan, että olen ikään kuin keskustan ääni. Keskustan johto edustaa keskustan ääntä.

Vanhanen lisäsi myös, ettei ole palaamassa puolueen puheenjohtajaksi.

Kulmuni on ilmoittanut olevansa käytettävissä jatkokaudelle keskustan puheenjohtajana syyskuun puoluekokouksessa. Hän ei kuitenkaan kommentoinut A-studiossa sitä, palaisiko hän vaalikauden aikana vielä ministeriksi, jos hän jatkaa puheenjohtajana syksyn jälkeen.

Vanhanen: Osaamme lukea perustuslakia

STT kertoi aiemmin maanantaina, että valtiosääntöasiantuntija Pauli Rautiainen pitää lainopillisesti mahdottomana Kulmunin ajatusta jatkaa puolueen ministeriryhmän johdossa. Rautiaisen mukaan valtioneuvoston toimintaan voivat osallistua vain sellaiset henkilöt, jotka ovat ministereitä.

Myös muut tutkijat näkivät vaikeana asetelman, jossa hallituspuolueen puheenjohtaja jäisi hallituksen ulkopuolelle.

Vanhasen mukaan valtio-oppineet ovat hätiköineet tulkinnoissaan. Hän sanoi A-studiossa, että keskustassa osataan lukea valtioneuvoston lakia ja perustuslakia.

– Ei tietenkään valtioneuvoston ulkopuolinen voi osallistua valtioneuvoston valmisteluun. Asianomaisen ministerin pitää olla valmistelevissa keskusteluissa mukana, joilla on vaikutusta siihen valmisteluun, Vanhanen sanoi.

Hallituksen toimien laillisuutta valvova oikeuskansleri Tuomas Pöysti kertoi maanantai-iltana STT:lle, ettei häneltä ole kysytty etukäteen siitä, miten tulisi toimia, kun Kulmuni haluaa jatkaa puolueen ministeriryhmän johdossa. Pöysti ei kuitenkaan ottanut kantaa asian lainmukaisuuteen.

Kulmuni ei vastannut A-studiossa siihen, olisiko Pöystille pitänyt informoida asiasta etukäteen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut