Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ranskan uudeksi pääministeriksi nousee Jean Castex – hallintoasiantuntija sai ensimmäisen ministerinpestinsä

Edouard Philippe ehti toimia Ranskan pääministerinä kolmen vuoden ajan. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskan uudeksi pääministeriksi nousee melko tuntematon keskustaoikeistolainen poliitikko Jean Castex. Uuden pääministerin valinnasta kertoi presidentti Emmanuel Macron sen jälkeen kun Edouard Philippe oli jättänyt hallituksensa eronpyynnön.

55-vuotias Castex on työskennellyt useissa ministeriöissä ja myös entisen presidentti Nicolas Sarkozyn hallinnossa. Ennen nousuaan pääministeriksi hän on ollut vastuussa Ranskan koronatoimista.

Ministerinä Castex ei ole toiminut koskaan. Hän on käynyt Ranskan huippuvirkamiehiä kouluttavan kansallisen hallintokoulu ENA:n.

Philippe ehti toimia pääministerinä kolmen vuoden ajan, noin puolet Macronin viisivuotisesta vaalikaudesta. Macronin on oletettu halunneen uudistaa politiikkansa suuntaa vaalikautensa loppupuolella.

Macronin LREM-puolue kärsi sunnuntain paikallisvaaleissa kirvelevän tappion, kun taas vihreät menestyivät. Macron oli vihjaillut hallituksen uudelleenjärjestelystä jo viikkojen ajan, mutta vaalitappion uskotaan panneen suunnitelmaan vauhtia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut