Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Astronautit molskahtivat Atlanttiin ennen kuin myrsky ehti paikalle

Amerikkalaisastronautteja kuljettanut SpaceX -yhtiön miehistöaluksen kapseli laskeutui myöhään sunnuntaina ongelmitta Meksikonlahteen. Kapselia ohjannut Doug Hurley totesi juuri ennen kapselin molskahtamista mereen, että on ollut suuri kunnia ja etuoikeus olla mukana avaruuslennolla.

Kyseessä oli ensimmäinen amerikkalaisen avaruusaluksen laskeutuminen veteen sitten vuoden 1975.

Astronauttikaksikko Hurley ja Bob Behnken aloittivat paluumatkan kohti Maata kansainväliseltä avaruusasemalta varhain sunnuntaina Suomen aikaa. He viettivät avaruusasemalla kaksi kuukautta.

Astronauttien paluusta teki normaaliakin jännittävämpää se, että hirmumyrsky Isaias lähestyi aluetta, vaikka se oli ehtinyt sunnuntaina jo heikentyä trooppiseksi myrskyksi.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan kapselille oli varattu seitsemän vaihtoehtoista laskeutumispaikkaa.

Lapset odottivat isiä takaisin kotiin

Perheellisiä astronautteja odottivat takaisin myös heidän lapsensa. Lapset lähettivät isukeille oman aamuherätysviestin sunnuntaina.

– Aika herätä iskä! Me rakastamme sinua, emmekä malta odottaa, että nähdään, Huomenna saat sitten nukkua, mutta pidä nyt kiirettä sen kotiintulon kanssa, että päästään hakemaan minulle koira, iloitsi yksi lapsista uutiskanava CNN :n mukaan.

Lapset olivat panneet kaksikolle mukaan myös muovisen dinosauruslelun, joka oli nyt myös palaamassa Maahan.

– Tremor-apatosaurus on tulossa kotiin ja isät sen mukana, vakuutti Behnken lähtiessään avaruusasemalta.

Astronautit olivat avaruusasemalla kaksi kuukautta. Kun kaksikko saapui avaruusasemalle toukokuun lopussa, oli kyseessä ensimmäinen kerta kun astronautit kuljetettiin avaruusasemalle amerikkalaisella avaruusaluksella liki vuosikymmeneen.

Tätä edeltäneiden yhdeksän vuoden ajan astronautit vietiin avaruusasemalle venäläisillä Sojuz-raketeilla.

-----

Korjattu 3.8. kello 9.55: Jutussa oli nimivirhe. Toisen astronautin nimi on Douglas (Doug) Hurley, ei Bob Hurley.