Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trumpin väitetään haukkuneen kaatuneita amerikkalaissotilaita häviäjiksi – Valkoinen talo kiistää asian

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump haukkui ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneita amerikkalaissotilaita "häviäjiksi" toissa vuoden Ranskan-matkallaan, kertoo Atlantic -lehti lähteisiinsä nojaten.

Atlantic pohjaa tietonsa neljään lähteeseen, joilla kaikilla on ensi käden tietoa tuon päivän keskusteluista.

Trumpin oli Ranskan-matkallaan alun perin tarkoitus käydä lähellä Pariisia sijaitsevalla Aisne-Marnen hautausmaalla, jonne on haudattu tuhansia ensimmäisessä maailmansodassa kaatuneita yhdysvaltalaissotilaita. Vierailu kuitenkin peruttiin, mikä Trumpin mukaan johtui siitä, että hänen helikopterinsa ei voinut lentää sateella.

Atlanticin lähteiden mukaan Trump kuitenkin pelkäsi, että hänen hiuksensa menisivät sateessa sotkuun, eikä hän muutenkaan pitänyt vierailua tärkeänä.

– Miksi minun pitäisi mennä sille hautausmaalle? Se on täynnä häviäjiä, Trumpin kerrotaan sanoneen.

Toisessa keskustelussa samalla Ranskan-matkalla presidentti oli lähteiden mukaan solvannut vuoden 1918 Belleaun taistelussa kuolleita amerikkalaisia siitä, että he tulivat tapetuiksi.

Trump solvasi McCainia vuonna 2015

Valkoinen talo ei kommentoinut asiaa Atlanticille, mutta artikkelin julkaisun jälkeen se julkaisi tiedotteen, jossa se kiisti tiedot Trumpin sanomisista ja sanoi presidentin pitävän armeijaa suuressa arvossa.

Trump on ennenkin esittänyt kyseenalaisia kommentteja sotilaista. Vuonna 2015 pyrkiessään republikaanien presidenttiehdokkaaksi hän haukkui republikaanisenaattori John McCainia, joka oli aikanaan yli viisi vuotta sotavankina Pohjois-Vietnamissa.

– Hän ei ole sotasankari. Pidän ihmisistä, jotka eivät tule vangituiksi, Trump sanoi.

Trump on lähteiden mukaan kutsunut myös entistä presidenttiä George H.W. Bushia häviäjäksi, koska tämän lentokone ammuttiin alas Tyynellämerellä toisessa maailmansodassa.

Trumpin kerrotaan myös pyytäneen, ettei haavoittuneita sotaveteraaneja otettaisi mukaan sotilasparaateihin.

Erään Atlanticin haastatteleman eläkkeellä olevan kenraalin mukaan Trumpin on vaikea ymmärtää sotilaiden tekemiä uhrauksia, joista he itse eivät kostu mitään.