Oikeusasiamies: Alaikäisiin kohdistuneiden rikosten käsittely pitäisi säätää kiireelliseksi

Oikeusasiamiehen mukaan selvityksissä on tullut ilmi tapauksia, joissa vakavienkin lapsiin kohdistuneiden rikosten esitutkinta on viipynyt kohtuuttoman kauan. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan alaikäisiin kohdistuneiden rikosten esitutkinta olisi perusteltua säätää kiireellisenä toimitettavaksi. Tämän tulisi koskea ainakin henkeen, terveyteen ja seksuaaliseen itsemääräämisoikeuteen kohdistuneita rikoksia.

Oikeusasiamiehen mukaan selvityksissä on tullut ilmi tapauksia, joissa vakavienkin lapsiin kohdistuneiden rikosten esitutkinta on viipynyt kohtuuttoman kauan.

Oikeusasiamies katsoo, että esitutkinnan ohella olisi järkevää ottaa tarkasteluun koko rikosprosessi.

– Näin ollen myös syyteharkintaa ja asian tuomioistuinkäsittelyä koskevia säännöksiä tulisi vastaavalla tavalla tarkistaa, ratkaisussa sanotaan.

Tällä hetkellä laissa ei ole säädetty siitä, että asianomistajan ikä vaikuttaisi esitutkinnan, syyteharkinnan tai oikeudenkäynnin kiireellisyyteen. Poliisihallitus sen sijaan on antanut ohjeen, jonka mukaan lapsen ollessa rikoksen uhri esitutkintatoimenpiteet pitää aloittaa välittömästi ja suorittaa viivytyksettä. Oikeusasiamies pitää ohjetta tärkeänä ja tarpeellisena.

Lainsäädännön kehittämistarpeet on saatettu oikeus- ja sisäministeriön tietoon. Oikeusasiamies odottaa niiltä tietoa mahdollisista toimenpiteistä ensi vuoden tammikuun loppuun mennessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut