Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Keskustan kansanedustajan mukaan turpeelle hahmoteltu budjettiriihessä selvää veronkiristystä, kertoo Ilta-Sanomat

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan budjettia kasataan poikkeuksellisen vaikeassa tilanteessa ja pöydällä on vaikeita asioita, jotka hallituksen kesken pitää sovittaa yhteen. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen, Ilkka Hemmilä, Anniina Luotonen / STT

Keskustalainen kansanedustaja Hannu Hoskonen paljastaa Ilta-Sanomissa käsiinsä saaman ehdotuksen energiaturpeen veron kiristämisestä. Parhaillaan käynnissä olevassa budjettiriihessä on Hoskosen mukaan hahmoteltu mallia, jossa turpeen verotus kaksinkertaistuisi nykyisestä 2,7–3 eurosta megawattitunnilta.

Turve on tiedetty budjettiriihen herkäksi kysymykseksi. Vihreät ajaisi turpeen energiakäytön alas mahdollisimman nopeasti, kun koko hallituksen tavoitteena on ollut vähintään puolittaa käyttö vuoteen 2030 mennessä.

Puolueissa on laskettu tarkasti sitä, miten jo aiemmin sovittu lämmityspolttoaineiden 100 miljoonan euron veronkorotus jyvitetään eri lämmityspolttoaineille. Pohdinnassa on ollut myös, pitäisikö veronkorotuksen olla suurempi.

– Tämä on suora isku maaseudun työpaikkoihin. Sen hyväksyminen on keskustan loppu, Hoskonen arvioi Ilta-Sanomissa mallia, joka olisi hänen mukaansa ollut maanantaina neuvottelupöydässä.

Riihi on yhä kesken, joten lopullisia päätöksiä ei ole tehty.

Neuvottelut ensi vuoden budjetista ja samalla koostettavista työllisyystoimista näyttävät venyvän keskiviikolle.

Poikkeuksellisen vaikeita kysymyksiä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) arvioi aamulla, että neuvottelupöydässä on vielä poikkeuksellisen hankalia kysymyksiä.

– Tulemme tänään ratkaisemaan toivottavasti useita näistä isoista asioista, jotka tällä hetkellä vielä hankaluuksia hallituspuolueiden välillä tuottaa. Voi olla, että kalenterivaraus huomiselle keskiviikolle tulee kyllä käyttöön, Marin sanoi.

Hän ei halunnut yksilöidä, mitkä asiat tuottavat eniten vaivaa ja missä on toisaalta jo edistytty.

– Jatkamme siitä, mihin eilen yhdentoista aikaan jäimme.

Budjettiriihi jatkuu tänään hallituspuolueiden puheenjohtajien ja valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) työskentelynä. Neuvottelut alkoivat aamupäivällä hieman kymmenen jälkeen.

Vanhanen luonnehti budjettineuvotteluja selvästi normaaleja neuvotteluja laajemmiksi. Asialistalla ovat myös EU:n elvytyspaketin rahojen käyttäminen, työllisyystoimet ja kuntien talousahdingon ratkaiseminen.

– Budjettiriihen sijasta voisi sanoa, että tässä on kyse yleisistä hallituksen neuvotteluista, missä käsitellään koko syksyä ja ensi vuotta koskevia isoja politiikkakokonaisuuksia.

Puheenjohtajat tyhjentäneet keskiviikon kalenteria

Budjettiriihi alkoi eilen. Alun perin neuvotteluita oli tarkoitus jatkaa tänään heti aamupäivällä koko hallituksen kesken, mutta lopulta Säätytalolle saapuivat vain puheenjohtajat ja valtiovarainministeri Vanhanen.

Pääministeri Marinin mukaan on mahdollista, että koko hallitus kutsutaan jo myöhemmin tänään mukaan työskentelyyn.

Marinin tavoin myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi tyhjentäneensä kalenteriaan neuvottelujen venymisen varalta.

– Jos jotain saan veikata, niin lähden siitä, että tässä on sen verran asioita, että se menee huomiseen, Henriksson sanoi.

Budjetin rinnalla hallitukselta odotetaan siis työllisyyttä lisääviä uudistuksia. Budjettiriihessä on tarkoitus tehdä päätöksiä siitä, miten Suomeen saadaan 30 000 työllistä lisää. Lisäksi odotetaan linjausta urakan toisesta osasta eli kunnianhimoisemmasta työllisyystavoitteesta.

Täysin valmista ei vielä saada, sillä konkreettisten työllisyystoimien jatkovalmistelua on siirtymässä hallitukselta työmarkkinajärjestöille.

- - - - - -

korjattu 18.9. klo 15.40. Aiemmassa uutisessa kirjoitettiin virheellisesti, että Hoskonen olisi Vapon hallintoneuvoston jäsen, mitä hän todellisuudessa ei enää ole. Virheellinen väite on poistettu. Juttu on tiistailta 15.9.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut