Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

STTK:n selvitys: Sukupuolten välinen palkkaero kasvoi, lääkkeeksi ehdotetaan avoimuutta: "Henkilöstön edustaja saisi tietoonsa palkkatiedot koko työpaikan osalta"

STTK toivoo myös tasa-arvorikkomuksiin järeämpiä seurauksia.

Palkansaajien keskusjärjestön STTK:n mukaan miesten ja naisten välinen palkkatasa-arvo on ottanut askeleen taaksepäin.

Vuonna 2020 miesten keskiansiot ovat 3 906 euroa ja naisten 3 274 euroa kuukaudessa. Naisten palkat ovat keskimäärin 83,8 prosenttia miesten palkoista, mikä on 0,4 prosenttiyksikköä vähemmän kuin viime vuonna. Palkkaero on siis kasvanut viime vuodesta.

– Palkkatasa-arvossa on otettu takapakkia edelliseen vuoteen verrattuna. Suunta on valitettava ja väärä. Kansainvälisessä vertailussa Suomea voidaan jo kutsua palkkatasa-arvon takapajulaksi, STTK:n johtaja Katarina Murto sanoo keskusjärjestön tiedotteessa.

Vuositasolla miesten ja naisten välinen palkkaero olisi laskelmien mukaan 7 900 euroa

STTK:n selvitys perustuu Tilastokeskuksen ansiotasoindeksin toisen vuosineljänneksen tietoihin. Tänään vietetään vuosittaista STTK:n Naisten palkkapäivää.

Sukupuolten välinen palkkaero on Suomessa suurempi kuin EU-maissa keskimäärin. Naisten ja miesten välinen palkkaero on Suomea suurempi vain Slovakiassa, Itävallassa, Iso-Britanniassa, Saksassa, Tsekissä ja Virossa. Tiedot käyvät ilmi Eurostatin vuoden 2019 tilastoista.

Henkilöstön edustaja saisi tietoonsa yksilöidyt palkkatiedot kaikkine palkanosineen koko työpaikan osalta.

STTK:n johtaja Katarina Murto

STTK kehuu hallitusohjelman tasa-arvotavoitteita kunnianhimoisiksi, mutta valmistelun hitautta kritisoidaan.

– Samapalkkaohjelma on vihdoin saatava valmiiksi ja toteutus vauhtiin, Murto sanoo.

– Palkkaepätasa-arvoa lisäävät perusteettomat palkkaerot on kitkettävä lainsäädännöllä lisäämällä palkka-avoimuutta. STTK haluaa edistää palkka-avoimuutta vaiheittain niin, että henkilöstön edustaja saisi tietoonsa yksilöidyt palkkatiedot kaikkine palkanosineen koko työpaikan osalta. Vain siten perusteettomiin palkkaeroihin voitaisiin helpommin puuttua.

STTK toivoo myös tasa-arvorikkomuksista maksettaviin hyvityksiin tuntuvia korotuksia.

Myös lähi- ja perushoitajaliitto Super sekä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattijärjestö Tehy vaativat hallitukselta ripeämpiä toimia omassa tiedotteessaan.

– Eron kasvaessa tavoite samapalkkaisuudesta on karannut, eikä ongelma tätä tahtia korjaannu ikinä. Tilannetta ei voi hyväksyä. Samapalkkaohjelmaa tulee ehdottomasti jatkaa ja sen on oltava aiempaa tehokkaampi, Superin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo tiedotteessa.

Sote-alan työvoimasta 90 prosenttia on naisia.

– Hoitoalalla työvoimasta on jo nyt pula ja tarve kasvaa tulevaisuudessa. Samalla alan houkuttelevuus on koko ajan laskenut. Ja nyt koronasta on tullut monelle se viimeinen pisara jättää hoitajan työt. Muilla aloilla työvoimaa houkutellaan silkalla rahalla – paremmalla palkalla. Miksi tämä edelleen puuttuu naisvaltaisen sote-alan työnantajien keinovalikoimasta, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen kysyy.