Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvalloissa jo yli 250 000 koronavirukseen liittyvää kuolemaa

Tartuntoja maassa on varmistettu reilusti yli 11 miljoonaa. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä / STT

Yhdysvalloissa on kuollut tähän mennessä jo yli neljännesmiljoona ihmistä koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta .

Yhden aikoihin yöllä Suomen aikaa koronaan liittyviä kuolemia oli yliopiston mukaan kertynyt Yhdysvalloissa yhteensä 250 029.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronakuolemia ja -tartuntoja koko maailmassa. Tartuntoja maassa on varmistettu reilusti yli 11 miljoonaa.

Maa raportoi tällä hetkellä säännöllisesti joka päivä yli 1 000 uutta koronakuolemaa ja noin 150 000 uutta tapausta.

Uutiskanava CBS Newsin mukaan Yhdysvalloissa kirjattiin tiistaina yhteensä yli 1 700 uutta koronakuolemaa. Mikäli kuolemat jakautuisivat tasaisesti vuorokauden ajalle, tarkoittaisi tämä sitä, että joka minuutti vähintään yksi yhdysvaltalainen olisi menettänyt henkensä koronaviruksen vuoksi.

CBS:n mukaan kyseessä on korkein päiväkohtainen koronakuolemien määrä sitten huhtikuun 15. päivän, jolloin kuolemantapauksia kirjattiin yli 2 600.

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump on pandemian aikana toistamiseen vähätellyt viruksen aiheuttamaa uhkaa. Hän vältteli myös pitkään kasvomaskin käyttöä, ja soimasi maan seuraavaksi presidentiksi nousevaa demokraattien Joe Bidenia maskin käytöstä presidentinvaalikampanjoinnin aikana.

Biden: Ei pääsyä koronatoimien kannalta kriittisiin tietoihin

Siirtymäkautta Bidenin tulevaan hallitukseen on vaikeuttanut se, että Trump on yrittänyt kiistää vaalien tuloksen viljellen ympäriinsä syytöksiä vaalivilpistä, jotka hänen oman hallintonsakin viranomaiset ovat teilanneet.

Biden on tästä huolimatta alkanut jo valmistautua tulevaan presidenttikauteensa ja on muun muassa nimennyt jo vaalien jälkeen ne asiantuntijat, jotka muodostavat hänen koronaryhmänsä.

Uutiskanava CNN :n mukaan Biden kritisoi keskiviikkona paikallista aikaa järjestetyssä kokouksessa Trumpin hallinnon vitkuttelua vaalituloksen hyväksymiseksi, sillä tuleva presidentti ei pääse tällä hetkellä käsiksi tulevien koronatoimien valmistelemiseksi tarvittaviin tietoihin.

Bidenin mukaan hänen tiiminsä ei muun muassa tiedä, miten paljon Yhdysvalloilla on varastossa henkilökohtaisia suojavälineitä. Hän painotti tämän tiedon olevan kriittistä muun muassa rokottamisten toteuttamisen kannalta.

Koska Trump ei ole suostunut myöntämään tappiotaan, eivät vaalien tuloksen virallistavat viranomaiset ole voineet julistaa vaalien voittajaa, mikä aloittaisi virallisen siirtymäprosessin, kertoo CNN.

WHO: Eurooppa pahiten koronan runtelema alue

Maailmalla on kahden edellisen viikon aikana suitsutettu kovaan ääneen kahta erillistä koronarokotetarjokasta: Pfizerin ja Biontechin kehittelemää rokotetta sekä lääkeyhtiö Modernan kehittelemää rokotetta.

Molemmat rokotteet ovat tuoreeltaan osoittautuneet testeissä noin 95-prosenttisen tehokkaiksi antamaan suojaa ainakin koronaviruksen aiheuttaman taudin oireilta.

Pfizer ja Biontech kertoivat keskiviikkona aikovansa hakea Yhdysvaltain terveysviranomaisilta poikkeuslupaa rokotteen laajamittaista käyttöä varten jo lähipäivinä.

Rokoteuutiset ovat tarjonneet toivonpilkahduksia ympäri maailman koronatartuntojen määrän oltua viime aikoina jälleen kasvussa useissa maissa. Uutistoimisto AFP kertoo, että Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Eurooppa on edelleen kaikkein pahiten koronan runtelema alue.

Kaikista ympäri maailman edellisen viikon aikana varmistuneista uusista tartunnoista noin 46 prosenttia on varmistunut Euroopassa. Koronakuolemien osalta taas Euroopassa on kirjattu saman ajanjakson aikana noin 49 prosenttia kaikista uusista kuolemantapauksista.

Koko maailmassa ollut yli 56 miljoonaa tartuntaa

Johns Hopkinsin mukaan maailmanlaajuisesti on varmistettu jo yhteensä yli 56 miljoonaa koronavirustartuntaa sen jälkeen, kun ensimmäiset uuteen koronavirukseen liittyvät tapaukset nousivat esiin Kiinassa viime vuoden joulukuussa.

Koronaan liittyviä kuolemia on puolestaan kirjattu koko maailmassa yli 1,3 miljoonaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yli 35 700 koronatartuntaa ja kirjattu 772 koronakuolemaa. Euroopassa tartuntoja on varmistettu eniten Ranskassa, jossa vastaavat suhdeluvut ovat 31 611 ja 715.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on Worldometerin mukaan tähän mennessä varmistettu 3 596 koronatartuntaa ja kirjattu 67 koronaan liittyvää kuolemaa.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: Nikotiinipussit.com

Haaparannan nuuskarallia ei pysäytä pandemiakaan

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut