Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eduskunnan on määrä käsitellä tartuntatautilain muutosesityksiä – leviämisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitettuja tiloja kahdeksi viikoksi

Täysistunto alkaa kello 10. Heikki Saukkomaa / LEHTIKUVA

STT

Eduskunnan on määrä käsitellä tänään hallituksen esittämiä muutoksia tartuntatautilakiin. Täysistunto alkaa kello 10.

Tartuntatautilain muutoksilla pyritään hillitsemään koronaepidemiaa. Uuden esityksen mukaan kaikkiin asiakas- ja osallistujatiloihin tulisi velvoite mahdollistaa käsien puhdistaminen. Siivousta tulisi tehostaa.

Hallituksen esityksen mukaan leviämisvaiheessa kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea kahdeksi viikoksi asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitettuja tiloja, mikäli ne ovat koronan kannalta erityisen riskialttiita.

Näitä ovat muun muassa kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, yleiset saunat ja uimahallit, sisäleikkipuistot sekä liikunta- ja urheilutilat.

Epidemian kiihtymisvaiheessa olevilla alueilla voitaisiin rajoittaa liikennevälineiden matkustajamääriä Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin päätöksellä enintään puoleen normaalista.

Kiihtymisvaiheen alueilla viranomainen voi myös tehdä alueellisen päätöksen, että elinkeinotoiminta on järjestettävä ilman lähikontaktien syntymistä.

Vaikeuttaa pienyrittäjien tilannetta

Esityksen vaikutusarvion mukaan uusien rajoituskeinojen käyttäminen vaikeuttaisi todennäköisesti varsinkin pienyrittäjien tilannetta. Etenkin tilojen väliaikaisella sulkemisella arvioidaan olevan vakavia taloudellisia vaikutuksia moniin yrityksiin.

Suurin osa muutoksista olisi voimassa vain väliaikaisesti ensi vuoden loppuun saakka koronavirusepidemiaa silmällä pitäen.

Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut