Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ranskan presidentti Macron on saanut koronatartunnan – useita EU-johtajia jäi karanteeniin

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on saanut koronavirustartunnan, ilmoittaa presidentin kanslia. Kanslia kertoo, että presidentti testattiin ensimmäisten oireiden ilmaannuttua.

Presidentti jatkaa tehtäviensä hoitamista etätyönä ja eristäytyy voimassa olevien ohjeiden mukaisesti seitsemäksi päiväksi, kanslia ilmoittaa. Tiedotteessa ei kerrota tarkemmin Macronin voinnista. Macronin puoliso Brigitte jää myös karanteeniin, mutta hänellä ei ole ilmennyt oireita.

Myös pääministeri Jean Castex eristäytyy, koska hän on tavannut Macronin. Brittilehti Guardianin mukaan myös Ranskan parlamentin puhemies Richard Ferrand eristäytyy.

Macron on tavannut muita EU-maiden johtajia viime viikolla torstain ja perjantain aikana Brysselissä käydyssä EU-huippukokouksessa ja tämän jälkeen alkuviikosta maanantaina Pariisissa talousjärjestö OECD:n kokouksessa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel on jättäytynyt karanteeniin, koska hän kävi maanantaina Pariisissa tapaamassa koronatartunnan saanutta Macronia.

Tiedottajan mukaan Michelin tiistainen koronatesti oli negatiivinen. Varmuuden vuoksi Michel kuitenkin jää karanteeniin.

Michelin kanslian mukaan on todennäköistä, että Macronin saama tartunta on tullut joko maanantaina tai tiistaina.

Kourallinen pääministereitä kertoo eristäytyvänsä

Karanteeniin jäivät myös Espanjan pääministeri Pedro Sanchez, Portugalin pääministeri Antonio Costa sekä Luxemburgin pääministeri Xavier Bettel.

Sanchezin kanslia ilmoitti, että hän eristäytyy jouluaattoon asti. Tuolloin tulee kuluneeksi kymmenen päivää siitä, kun hän tapasi Macronin Pariisissa talousjärjestö OECD:n kokouksessa.

Luxemburgin pääministeri Bettel puolestaan ilmoitti eristäytyvänsä odottaessaan koronatestin tuloksia. Hän osallistui viimeviikkoiseen huippukokoukseen. Lähipäivien menonsa perunut Portugalin Costa oli sen sijaan lounastanut Macronin kanssa keskiviikkona.

Saksan hallituksen edustaja kertoi maan liittokanslerin Angela Merkelin käyneen koronatestissä muutama päivä EU-huippukokouksen jälkeen. Hänen testituloksensa oli negatiivinen.

Marin oli samassa kokouksessa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli viime viikolla Brysselissä samassa huippukokouksessa Macronin kanssa. Suomen päässä tilanteesta ollaan tietoisia, sanoi valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen STT:lle.

– Tämä ei aiheuta meillä lisätoimenpiteitä.

Valtioneuvoston jäsenet noudattavat ulkomaanmatkojen yhteydessä THL:n ohjeita matkustajille, eli jäävät karanteeniin ja käyvät matkan jälkeen testissä.

– Ministerit käyvät samat toimenpiteet läpi, Kurvinen sanoi.

Marin on näin ollen käynyt ohjeiden mukaisesti kahdesti koronatestissä huippukokousmatkansa jälkeen.

– Molemmat testit olivat negatiivisia. Niiden välisen ajan pääministeri on ollut karanteenissa.

Kurvinen huomautti, että EU-huippukokouksissa turvatoimet tartuntojen varalta ovat muutenkin erittäin tiukat. OECD-kokoukseen Marin ei osallistunut.

Niinistö toivotti kollegalleen pikaista toipumista

Presidentti Sauli Niinistö toivotti torstaina Twitterissä Macronille pikaista paranemista.

– Herra presidentti, Emmanuel Macron, toivon teille pikaista toipumista, Niinistö tviittasi ranskaksi.

Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi torstaina toivovansa, että hänen ranskalaiskollegansa toipuisi pikaisesti. Putin kertoi olleensa huolestunut kuullessaan Macronin koronadiagnoosista.

– Pikaista toipumista ja hyvää terveyttä moniksi vuosiksi eteenpäin, Putin toivotti Macronille Venäjän hallinnon julkaiseman tiedotteen mukaan.