Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ympäristöjärjestöt hävisivät Norjan korkeimmassa oikeudessa – öljynetsintä arktisilla vesillä ei ole perustuslain vastaista

STT–NTB-TT

Norja ei rikkonut perustuslakiaan vastaan, kun se vuonna 2016 myönsi lupia öljyn ja kaasun etsintään Barentsinmerellä, linjasi maan korkein oikeus. Ympäristöjärjestöt Greenpeace ja Natur og Ungdom ovat siten hävinneet oikeusjuttunsa Norjan valtiota vastaan kaikissa oikeusasteissa.

Oikeusprosessi alkoi vuonna 2016, kun Norja allekirjoitti Pariisin ilmastosopimuksen. Järjestöjen mielestä Norja rikkoi perustuslain ympäristöpykälää vastaan, kun se samana vuonna pani jakoon etsintälupia uusille alueille arktisilla vesillä. Pykälään on kirjattu, että luonnonvaroja on käsiteltävä kestävällä tavalla.

Korkeimman oikeuden 15 tuomarista 4 oli ratkaisusta eri mieltä. Enemmistö katsoi, että ympäristöpykälää on sovellettava, jos valtio törkeästi laiminlyö velvoitteitaan. Näin ei ole tapahtunut, sillä Norjan suurkäräjät on tehnyt sitovia päätöksiä päästöjen vähentämisestä.

Korkein oikeus linjasi myös, ettei Norjaa voi asettaa vastuuseen niistä päästöistä, joita Norjan viemä öljy aiheuttaa ulkomailla.

Ympäristöjärjestöt olivat toivoneet, että oikeusjuttu olisi muodostunut käännekohdaksi Norjan öljyteollisuudelle. Järjestöjen edustajat olivat pettyneitä ratkaisuun.

– Tämä on kova isku. Minusta korkein oikeus pettää nuorison sanoessaan, että politiikoilla on oikeus ottaa meiltä elinkelpoinen ympäristö ja tehdä tulevaisuudestamme turvaton, sanoi Natur og Ungdomin johtaja Therese Hugstmyr Woie NRK :lle.

Norja ilmoitti viime kuussa jällen uusia öljy- ja kaasunetsintälupia haettavaksi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut