Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Susikeskustelu kuumeni, sarvipäiselle shamaanille syytteet ja Ruotsin pandemialaki voimaan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Susikeskustelu kuumeni, kun riistakeskus myönsi harvinaisia poikkeuslupia laumojen kaatamiseen

Susikeskustelu on kiihtynyt sen jälkeen, kun Suomen riistakeskus myönsi joulukuussa ensimmäistä kertaa kaksi poikkeuslupaa kokonaisten susilaumojen tappamiseen poronhoitoalueen ulkopuolella. Perusteena on se, että yksittäisten susien poistaminen laumasta voi jopa pahentaa häiriökäyttäytymistä.

Luonnonsuojelijat valittivat luvista hallinto-oikeuksiin ja saivat niihin välipäätöksillä toimeenpanokiellot.

Toinen laumoista liikkuu Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa ja toinen Haapajärvellä Pohjois-Pohjanmaalla.

Indonesiassa viranomaiset kertovat löytäneensä mereen syöksyneen matkustajakoneen turmapaikan

Indonesian viranomaiset kertovat löytäneensä paikan, jossa lauantaina kadonneen Sriwijaya Airin matkustajakoneen uskotaan syöksyneen mereen, kertoo BBC.

BBC:n mukaan yli kymmenen alusta on lähetetty paikalle mukanaan laivaston sukeltajia. Tutkijat myös selvittävät löytyneitä osia, joiden uskotaan kuuluneen lentokoneeseen.

Lisäksi uutistoimisto AFP:n mukaan tutkijat ovat löytäneet ruumiinosia merestä Jakartan rannikkoalueelta. Jakartan poliisin tiedottajan mukaan poliisi on saanut haltuunsa kaksi ruumispussia, joissa toisessa on matkustajien tavaroita ja toisessa ruumiinosia.

Koneessa oli 50 matkustajaa ja 12 miehistön jäsentä. Kone oli noussut ilmaan vain muutamia minuutteja ennen katoamistaan.

Sarvipäiselle shamaanille ja puhemiehen podiumin viejälle syytteet kongressiin tunkeutumisesta

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat kertoneet uusista pidätyksistä ja syytteiden nostoista keskiviikkoiseen presidentti Donald Trumpin tukijoiden mellakointiin liittyen.

Lauantaina liittovaltion syyttäjät kertoivat syytteiden nostosta kahta mellakasta levinneissä kuvissa näkyvästi esillä ollutta ihmistä vastaan.

Edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin puhujakoroketta kuvissa kanniskellut floridalaismies pidätettiin perjantaina, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Sarvipäisenä shamaanina esiintynyt arizonalaismies puolestaan pidätettiin lauantaina.

Molempia syytetään muun muassa laittomasta tunkeutumisesta liittovaltion rakennukseen sekä rähinöinnistä Capitolin alueella.

Tanskassa osoitettiin mieltä koronarajoituksia vastaan

Tanskassa satoja ihmisiä osallistui luvallisiin mielenosoituksiin koronarajoituksia vastaan Kööpenhaminassa ja Aalborgissa lauantai-iltana.

Kööpenhaminassa poliisi hajotti lopulta mielenosoituksen, kun poliisia kohti oli heitelty pulloja ja paukkupommeja, kertoo Tanskan yleisradioyhtiön DR:n uutiset.

Kööpenhaminassa poliisi otti kiinni neljä ja Aalborgissa kuusi ihmistä.

Protestien takana oli ryhmä nimeltä Men in Black, joka Facebookissa sanoo taistelevansa vapauden puolesta.

Tanskassa on voimassa tiukkoja koronarajoituksia. Esimerkiksi ostoskeskukset, ravintolat ja baarit pysyvät kiinni. Lisäksi julkisilla paikoilla saa samanaikaisesti tavata korkeintaan viisi ihmistä. (Lähde: TT–Ritzau)

Ruotsin pandemialaki voimaan: nyt hallitus voi määrätä kauppoja kiinni

Ruotsin tilapäinen pandemialaki astuu voimaan tänään. Valtiopäivät hyväksyi lain perjantaina.

Uusi laki antaa hallitukselle ja viranomaisille oikeuden määrätä esimerkiksi kauppoja suljettaviksi tai niiden aukioloa rajoitettaviksi aiempien pelkkien suositusten sijaan. Myös asiakas- ja osallistujamäärille voidaan määrätä tiukkoja rajoituksia.

Laki antaa hallitukselle myös valtuudet pysäyttää julkinen liikenne sekä määrätä, kuinka monta ihmistä saa kerääntyä julkisille paikoille.

Sääntöjä rikkovia yrityksiä tai yksityishenkilöitä voidaan rangaista sakolla. Uuden lain on määrä olla voimassa syyskuun loppuun saakka.

Pompeo: Yhdysvallat lopettaa hallinnon virkamiesten yhteyksiä Taiwaniin rajoittavat määräykset

Yhdysvallat lopettaa vuosikymmeniä voimassa olleet määräykset, jotka ovat rajoittaneet hallinnon virkamiesten yhteyksiä Taiwaniin. Asiasta kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo lausunnossaan lauantaina.

Pompeon mukaan muun muassa diplomaatteja koskevien "mutkikkaiden sisäisten rajoitusten" säätämisellä on yritetty lepyttää kommunistihallintoa Pekingissä.

Pompeo julkaisi lausuntonsa vain puolitoista viikkoa ennen kuin presidentti Donald Trumpin hallintokausi loppuu.

Lausunto oletettavasti raivostuttaa Kiinaa, joka pitää Taiwania omana alueenaan ja on toiminut Taiwanin eristämiseksi maailmanlaajuisesti.

(Lähde: AFP)

Pärmäkoski pääsee parhaista suomalaisasemista Tour de Skin loppunousuun

Maastohiihdon Tour de Ski -kiertue päättyy tänään Alpe Cermisin loppunousuun Italian Val di Fiemmessä. Vapaan hiihtotavan kilpailut järjestetään yhteislähtönä.

Krista Pärmäkoski on kokonaiskilpailussa parhaissa suomalaisasemissa. Hän lähtee nousuun naisten kilpailun kolmannelta sijalta. Johanna Matintalo on 17:ntenä.

Markus Vuorela on miesten kilpailussa 20:s.

Venäjän Aleksandr Bolshunov johtaa miesten ja Yhdysvaltain Jessica Diggins naisten kilpailua.