Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan kanslia on käynnistänyt selvityksen eduskunnan kameravalvontakuvien päätymisestä julkisuuteen

Eduskunnan kanslia on käynnistänyt selvityksen eduskunnan kameravalvontakuvien päätymisestä julkisuuteen ja tähän liittyneestä eduskunnan muusta toiminnasta, kertoo eduskuntatiedotus. MTV:n uutiset julkaisi perjantaina videomateriaalia entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk.) kohdistuneesta hyökkäyksestä.

Eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola sanoo STT:lle, että eduskunnan sisäinen tarkastus selvittää, miten kuvamateriaali on ensivaiheessa päätynyt MTV:lle.

Eduskunnan turvallisuusjohtaja Jukka Savola kertoi maanantaina, että eduskunnan turvakameran videotallenne kansanedustaja Sipilään kohdistuneesta hyökkäyksestä on julkista tietoa.

Paavolan mukaan kameravalvonnan kuvamateriaali on lähtökohtaisesti salassa pidettävää tietoa, mutta kun se oli jo julkaistu, sitä ei enää voitu pitää salassa pidettävänä.

– Haluamme kokonaiskuvan ihan vastaisuudenkin varalle meidän sisäisistä prosesseista, kuten viestinnästä virkamiesten välillä ja edustajien suuntaan, Paavola sanoo.

Eduskunnan sisäinen tarkastaja kuulee eri tahoja, tekee selvityksen ja johtopäätökset.

Tallenteisiin voi tutustua eduskunnassa

Savola sanoi maanantaina, että Iltalehti oli pyytänyt perjantaina saada tutustua eduskunnan turvakameroiden tallenteisiin.

– Tietosuojavastaavan lausunnon mukaan meillä on velvollisuus ne esittää, sillä ne sinänsä siinä muodossa eivät vaaranna turvallisuusjärjestelmämme sisältöä tai toimivuutta tai siitä ei käy ilmi yksityiskohtia, jotka vaarantaisivat järjestelmän ylläpitoa ja toimivuutta.

Savolan mukaan eduskunnan turvallisuusjärjestelmä on lähtökohtaisesti salassa pidettävä. Julkisuuslain mukaan kuitenkin kaikki se tieto, mikä ei erikseen ole määrätty salassa pidettäväksi, on julkista.

Videoiden julkistamisen puolesta puhui se, että kansalaisilla on mahdollisuus nähdä, mitä on tapahtunut.

– Edustajan kimppuun on hyökätty, mikä on tuomittavaa menettelyä, Savola sanoo.

Myös STT on pyytänyt videotallenteet nähtäväksi. Savola on ilmoittanut, että eduskuntaan voi tulla tutustumaan tallenteisiin, mutta niitä ei luovuteta talon ulkopuolelle.

Videomateriaali samasta nurkasta, mutta erinäköistä

Savola ei maanantaina ottanut kantaa, miten hyökkäystä koskeva videomateriaali on päätynyt MTV:lle. Hän ei myöskään osannut arvioida, onko MTV:n julkaisema videomateriaali peräisin eduskunnan turvakameroista.

– En pysty sanomaan sataprosenttisen varmaksi, että olisi samasta tavarasta kyse. Ne ovat samasta nurkasta maailmaa, mutta erinäköistä, hän sanoo.

Eduskunnan ohjeita on täsmennetty vastaavien tapauksien varalle.

MTV:n julkaisemasta videomateriaalista näkyy, miten epäilty lähtee sananvaihdon jälkeen seuraamaan Sipilää ja tönäisee tätä takaapäin. Välikohtaus tapahtui suojatiellä lähellä eduskuntaa 7. tammikuuta. Poliisi tutkii tapahtumia epäiltynä pahoinpitelynä.